• Flavia Durach te sfătuiește să nu ai încredere în mesajele de pe rețelele sociale
  • Tehnologia ARN-mesager, ținta informațiilor false
  • Reacțiile adverse ale vaccinurilor, speculate în fake-news
  • România va folosi doar vaccinuri autorizate la nivel european

Un nou vaccin, un nou val de dezinformare. Fake News-ul a înflorit în pandemie, de aceea cel mai bine este să te informezi doar din surse sigure. Flavia Durach, specialist în dezinformarea în mediul online, te îndreaptă către site-urile care prezintă informaţiile în mod echilibrat, dar și către cele oficiale. Uite de ce nu ar trebui să crezi o informaţie rostogolită pe reţelele sociale.

Flavia Durach , Lector SNSPA: „Grupurile de facebook, site-urile despre care nu ne putem da seama dacă sunt site-uri de ştiri sau mai degrabă site-uri de opinie sau site-uri cu o anumite orientare ideologică. Mesajele care vin pe WhatsApp şi nu avem o sursă sigură în spatele lor. Sursele care defapt sunt greu de verificat. Unchiul care lucrează în laboratorul din anglia şi care mi-a spus. Cu tot respectul dar trebuie să putem identifica o sursă cu nume şi prenume să putem verifica că lucrează într-un institut şi că a făcut nişte afirmaţii intr-o anumită capacitate, ca om de ştiinţă, ca oficial, depinde de context”

Cele mai răspândite informaţii false despre vaccin

Mădălina Bucur, corespondent Aleph News: “Pentru că primele vaccinuri aprobate sunt pe bază de ARN Mesager, o tehnologie nouă acest lucru a fost speculat pentru un fake news. Vreau să îţi spun că vaccinul antiCovid nu îţi modifică genele, iar aceste mutaţii nu le vei transmite copiilor tăi. Vaccinurile antiCovid conţin informaţie genetică, însă se bazează pe molecula ARN Mesager, care dispare rapid şi nu poate să modifice spontan genomul fiecărei persoane, compus din ADN.”

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Reacţiile adverse ale vaccinurilor au dat drumul la alt robinet cu fake-news

Au fost câteva reacţii alergice puternice, dar raportat la sutele de mii de oameni care au fost vaccinaţi până acum, cifrele sunt infime. Pe lângă asta, o asistentă vaccinată în Statele Unite a leşinat după ce a fost vaccinată. Au fost chiar şi ştiri false pe social media că a murit. Femeia a spus ulterior că era epuizată. Prospectul vaccinului prevede şi acest tip de reacţie, de aceea se recomandă ca medicii să fie atenţi la cei cărora de este teamă de injecţii sau sunt obosiţi.

Ce intoxicări mai circulă în privinţa vaccinului

În privința vaccinului mai circulă informații false cum că ne sunt ascunse date de către companii. Agenţia Europeană a Medicamentului nu analizează concluziile companiilor producătoare, ci datele brute colectate în timpul testării clinice.

Totodată, nu va putea fi folosit în România un vaccin care nu este autorizat, punerea pe piaţă este stabilită la nivel european. Şi nici nu vom fi ultimii vaccinaţi. Campania de la noi începe cu cea demarată în celelalte state membre.