• Simona Ruță este șefa catedrei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.
  • Simona Ruță: „Doza a doua este importantă, este un fel de reamintire a efectului pentru sistemul imun”.
  • Simona Ruță: „Marea Britanie, în special, recomandă amânarea cu până la trei luni a dozei de rapel”.

Simona Ruță, despre cum funcționează vaccinul anti-COVID produs de Moderna

„Este aceeași tehnologie, de ARN mesager. Sunt prezente în aceeași conformație. La fel ca și în cazul Moderna, ARN-ul mesager este inclus în niște mici picături. Însă, ceea ce se livrează organismului este proteina spike”, a explicat Simona Ruță.

Cum se procedează cu rapelul vaccinului anti-COVID produs de Moderna

Dacă în cazul vaccinului produs de Pfizer, rapelul se face după o perioadă de aproximativ două săptămâni, în cazul vaccinului produs de Moderna, rapelul se face la 28 de zile.

„E recomandat să se facă la 28 de zile. Doza a doua este importantă, este un fel de reamintire a efectului pentru sistemul imun. Acesta este principalul scop al dozei cu numărul 2. Anticorpii recunosc mai bine antigenul și asigură o durată mai mare, o persistență mai mare a anticorpilor neutralizanți”, a spus Simona Ruță.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Se va amâna sau nu a doua doză a vaccinului Moderna

„Eu cred că este prematur să divagăm de la studiile clinice. S-a respectat un anumit interval între doze. Marea Britanie, în special, recomandă amânarea cu până la trei luni a dozei de rapel. Cred că atâta timp cât avem doze suficiente de vaccin nu trebuie să facem rabat de la ceea ce au arătat studiile clinice”, a mai spus Simona Ruță.