• Directorul OMS acuză ţările bogate că le lasă fără vaccin pe cele sărace.
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus cere ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale.

Criza serurilor anti-Covid ar putea fi cauzată de „setea” țărilor bogate, care cumpără în masă vaccinul, fapt ce lasă țările sărace în imposibilitatea de a-și mai vaccina populația. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a afirmat că acordurile pe care țările bogate le încheie cu producătorii de vaccinuri lasă țările sărace fără posibilitatea de a-și vaccina populația, potrivit Reuters.

Astfel, directorul OMS a transmis țărilor și producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale. Oficialul a admis că există o „problemă clară” în ceea ce privește distribuirea vaccinurilor, și că din acest motiv statele mai puțin înstărite nu pot beneficia de serul anti-coronavirus.

„Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării. Nicio ţară nu este excepţională şi nu ar trebui să sară coada şi să îşi vaccineze toată populaţia, în timp ce unele ţări rămân fără vaccin”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Noile tulpini ale virusului au pus guvernele pe jar

Mai mult, directorul OMS a solicitat statelor care au comandat vaccinul în exces să le predea imediat programului COVAX, cel care contribuie la partajarea serului.

În timp ce Tedros nu a numit țări, Uniunea Europeană a declarat că a ajuns la un acord cu Pfizer și BioNTech pentru 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19 într-o măsură care ar oferi UE aproape jumătate din producția globală a firmelor pentru 2021.

Luptele pentru vaccinuri s-au accelerat pe măsură ce guvernele se luptă să îmblânzească și variante mai infecțioase identificate în Marea Britanie și Africa de Sud, care amenință să copleșească sistemele de sănătate.