• După ce UK a anunţat că vor amâna administrarea rapelului te întrebi şi tu ce ar trebui noi să facem
  • Monica Terteliu, medic infecţionist, spune că totul depinde de numărul de cazuri
  • Dacă vom avea o creştere a infectărilor, se impune o astfel de măsură
  • Octavian Jurma crede că vom ajunge iar la 8000 de cazuri pe zi

Marea Britanie s-a decis amânarea admistrării celei de a doua vaccinări. Monica Terteliu este şefa secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Judeţean Suceava şi îţi spune că decizia trebuie luată doar în funcție de numărul de cazuri şi situaţia epidemiologică.

Monica Terteliu, medic infecţionist, Spitalul Judeţean Suceava: „În funcţie de incidenţa cazurilor în viitoarele săptămâni se poate stabili ca o strategie de vaccinare incompletă, doar ca o majoritate din populaţie să fie vaccinată sau din contră, dacă numărul de cazuri este staţionar este de preferat vaccinarea completă care îţi asigură o imunizare completă.“

Totul porneşte de la numărul de cazuri cu care ne vom confrunta în următoarea perioadă. Medicul spune că vom avea clar o creştere a infectărilor.

Medicul Octavian Jurma crede că am putea ajunge iar la numărul cazurilor din noiembrie: „Deci vedeţi că am revenit la acest număr de 5000 de cazuri pe zi şi vom continua să urcăm uşor, uşor spre pragul din noiembrie care a fost o medie de peste 8000 de cazuri“.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Şi totuşi, cum ar fi mai bine? Imunizăm cât mai multe persoane sau mai puţine, dar cu rapelul făcut la timp?

Monica Terteliu, medic infecţionist, Spitalul Judeţean Suceava: „Sigur că şi o imunizare incompletă, doar cu singură doză oferă o oarecare protecţie. O parte din persoane vor dezvolta o cantitate insuficientă de anticorpi ce ar duce la forme uşoare sau eventual medii, deci vom evita formele severe, chiar cu vaccinarea incompletă. Însă, cu vaccinarea incompletă o parte din persoane nu vor dezvolta anticorpi şi atunci este mult mai bună vaccinarea completă. O creştere dramatică a cazurilor sigur că impune altfel de măsuri.“

Rapelul trebuie neapărat făcut la 21 de zile, spune Florin Roşu, medic ATI şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: „Din punctul meu de vedere este obligatoriu a face o vaccinare corectă la 21 de zile să facem rapelul. În niciun caz nu trebuie să sărim peste a doua doză. A nu face rapelul asta înseamnă a nu te vaccina.“