• Doi membri ai echipei OMS trimise la Wuhan, în China, au fost reținuți în Singapore după ce au fost testați pozitiv pentru anticorpi specifici COVID.
  • Echipa OMS ar fi trebuit să sosească în China la începutul lunii.
  • Lucrări științifice chineze susțin că, înainte de a fi fost descoperit la Wuhan, virusul circula deja în Europa în anul 2019.

Cei 15 membri ai echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a sosit astăzi în Wuhan, în China, pentru a investiga originile COVID-19, au fost testați negativ pentru COVID înainte de a părăsi țările lor de origine, dar au fost supuși și altor teste când se aflau în Singapore, relatează Reuters.

Rezultatele testelor de acid nucleic au fost negative, dar au arătat că doi dintre membri aveau anticorpi coronavirus, a declarat OMS într-o postare pe Twiiter. Aceștia vor face din nou teste atât pentru anticorpi IgM, cât și pentru IgG, a spus OMS.

Acesta este cel mai recent obstacol în calea echipei OMS, care își face griji cu privire la transparența autorităților chineze. Echipa însărcinată cu investigarea originilor virusului care a declanșat pandemia globală ar fi trebuit să sosească în China la începutul lunii. Întârzierea provocată de statul chinez a atras critica publică din partea directorului OMS.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Echipa OMS care investighează originile noului coronavirus a ajuns în Wuhan

Restul echipei a sosit la Wuhan astăzi de dimineață și se așteaptă să fie introdusă în carantină două săptămâni.

„Cerințele și reglementările relevante de prevenire și control ale epidemiei vor fi aplicate cu strictețe”, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian, ca răspuns la o întrebare legată de situația celor doi membri ai echipei.

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea focarului inițial în urmă cu un an, au cerut o anchetă „transparentă”, condusă de OMS și au criticat condițiile vizitei, conform cărora experții chinezi au realizat prima fază a cercetării.

Echipa a sosit în China, într-o perioadă în care țara se confruntă cu reapariția cazurilor de coronavirus.

Cine face parte din echipa care studiază originea coronavirusului la Wuhan

Echipa este condusă de Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli zoonotice, care a fost în China într-o misiune preliminară în iulie, anul trecut, a spus un purtător de cuvânt al OMS.

Hung Nguyen, un biolog vietnamez membru al echipei, a declarat miercuri pentru Reuters, în timpul unei escale la Singapore, că nu se așteaptă la restricții cu privire la activitatea grupului în China, dar a spus că echipa s-ar putea să nu găsească răspunsuri clare.

După finalizarea carantinei, grupul va rămâne în principal în Wuhan și va petrece două săptămâni intervievând oameni de la institute de cercetare, din spitale și de la piața de fructe de mare din Wuhan, unde se crede că a apărut noul agent patogen, a adăugat Hung.

Echipa își propune să intervieveze din nou, cu minuțiozitate, cazurile inițiale, să încerce să găsească alte cazuri, care nu au fost detectate în acel moment și să încerce să afle istoria primelor cazuri, a declarat Ben Embarek în noiembrie.

Prin presa de stat, China a transmis ideea că virusul exista în străinătate înainte de a fi fost descoperit la Wuhan, susținând că era prezent pe ambalajele alimentelor congelate importate, iar lucrări științifice chineze susțin că virusul circula în Europa în 2019.

„Nu căutăm aici vinovați, ci răspunsuri care ne pot salva în viitor”, a declarat reporterilor săptămâna aceasta expertul principal al OMS în situații de urgență, Mike Ryan, adăugând că OMS este dispusă să meargă „oriunde și peste tot” pentru a afla cum a apărut virusul.

Un alt membru al echipei, Marion Koopmans, virolog la Centrul Medical al Universității Erasmus din Olanda, a spus luna trecută că este prea devreme pentru a spune dacă virusul SARS-CoV-2 a trecut direct de la lilieci la oameni sau dacă a avut o gazdă animală intermediară.