• Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ridicarea parțială a restricțiilor în București.
  • Restricțiile vor fi ridicate în București începând de luni
  • Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

UPDATE 15.10. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori.

Traian Berbeceanu: Din punct de vedere legal a trebuit să convocăm CMBSU. Cu 47 de voturi pentru 1 împotrivă și patru abțineri s-a hotărât ca începând din data de 25, ora 00, să fie relaxate mai multe măsuri. Acestea vizează domeniul HoReCa, s-a hotărât că sălile de spectacol – accesul permis in limita a 30% și operatorii jocurilor de noroc la fel, 30% din capacitate, intervalul 6-21. Recomandăm prudență. Și autoritățile sunt prudente, și de aceea am hotărât să fie relaxate de luni și am considerat că e nevoie ca operatorii să aibă timp.

Nicușor Dan: Suntem într-o situație fericită, am ajuns cu indicele la 2.5. A fost la 7. Meritul aparține bucureștenilor. Vreau să precizez, există HG 3/2021, la începutul pandemiei, marja CMBSU era mai mare, acum avem o HG care face lucrurile clare: dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1.5 trebuie să aplicăm măsuri clare. Nu a fost dezbatere, noi am luat act de acești indicatori și am acționat în consecință. A fost o decizie formală.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Atâtat timp cât autorităților locale li se dau atribuții, haideți să le respectăm. Eu am niște atribuții, nu mă întrebați pe mine mai departe.

Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Eu ca autoritate locală, mă subordonez autorităților.

Raed Arafat: Ca să reiau anumite aspecte… Incidentele stabilite prin HG sunt sub 1,5, intre 1,5 și 3 și peste 3 la mie. Sunt in fiecare zi localități care ies sau intră pe baza acestei HG. Sunt localități mici sau mari. Situația în acest moment, în baza legislației existențe, astăzi s-a luat decizia, totuși cu amânare până luni, și ca să amânăm aglomerația de mâine pentru că weekend – decizia e în baza procedurii. Nu e corect să spunem că ne relaxăm, doar se reiau unele activități.

Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună decât celelalte țări. Sunt cazuri care nu se raportează, asta știm. Testele PCR, suntem pe la 30.000 pe zi, la care se adaugă câteva mii teste antigenice. Rata de pozitivare e menținută la un nivel mai mic decât înainte. Poate sunt unele variabile pe care nu le avem, pentru că nu se raportează. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: situația paturilor ATI a rămas pe un platou, locurile intermediare în internale spitale – acești indicatori ne arată că situația nu e așa de gravă. Dacă era plin de cazuri pe care nu le știm trebuia să se vadă. E un procent pe care îl vedem la ATI.

Toată lumea a zis, și nu e vorba doar de București, peste numărul raportat. Acest lucru s-a recunoscut întotdeauna. Este aproape imposibil să obții raportări dacă omul se testează acasă. Retragerea testelor rapide de la farmacii nu garantează că cei care au simptome ușoare merg să se testeze.

Masca rămâne obligatorie și consider că e una dintre cele mai eficiente măsuri. Asta cred că a ajutat cel mai mult la controlul situației.

Testele rapide – persoanele simptomatice care ies negative la un test rapid, recomandarea e să meargă să facă test PCR, sunt multe rezultate de fals negativ.

UPDATE 14.30. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”, mai ales că a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei.

Ministrul Voiculescu aduce ca argumente faptul că tulpina de coronavirus despistată în UK a fost confirmată în România și chiar astăzi în zona limitrofă a Capitalei, precum și raportul de joi al ECDC care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.

Vlad Voiculescu subliniază că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București, potrivit surselor citate.


Prefectul Traian Berbeceanu a anuțat, încă de miercuri, că măsurile de relaxare în Capitală pot intra în vigoare începând de sâmbătă, ora 00.00, dacă incidența va fi sub 3 la mie joi și vineri.

„Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu.

Măsurile vor intra în vigoare începând cu ora 00.00 a zilei de sâmbătă”, a mai anunțat prefectul Capitalei.

Ce măsuri ar putea intra în vigoare

  • Funcţionarea cu o capacitate de maxim 30% a sălilor de spectacole şi cinematografelor
  • Redeschiderea activităţilor în interior a restaurantelor, cafenelelor şi barurilor, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii
  • Permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc

Nicușor Dan: „Să mai aşteptăm câteva zile, ca să vedem că această situaţie se stabilizează”

Purtarea măştii şi atitudinea bucureştenilor ne-au ajutat să ajungem aici. O să fie o discuţie în comitetul municipal pe situaţia asta şi o să vedeţi decizia pe care o să o luăm. Să mai aşteptăm câteva zile, ca să vedem că această situaţie se stabilizează. Aşa, pe cifre, am fost la 1.000 pe zi, am fost la 2.000 pe zi şi acum pare că suntem undeva la 200-300-400 pe zi”, a declarat primarul general al Capitalei după ce incidența a scăzut sub 3 la mie în București.

Traian Berbeceanu, despre riscul ca rata de incidență să crească din nou

„Pandemia nu a trecut. Tocmai măsurile care au fost luate au făcut ca indicele să scadă sub 3 la mia de locuitori. Trebuie să respectăm restricțiile, așa cum sunt reglementate, pentru a evita creșterea gradului de infectare peste 3 la mie. Și să fim puși, astfel, să revenim asupra restricțiilor”, a clarificat Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu a mai spus că, dacă rata de infectare crește din nou, localurile vor fi din nou închise.