• A început întâlnirea miniştrilor de externe ale statelor UE
  • Se ia în discuţie şi cazul Aleksei Navalnîi
  • Liderii europeni sunt îngrijoraţi de atitudinea autorităţilor ruse faţă de manifestanţi
  • Estonia, Letonia şi Lituania vor ca UE să adopte o poziţie mai dură faţă de Moscova

UPDATE S-a încheiat reuniunea miniștrilor de externe din statele membre UE. Nu s-a adoptat nicio rezoluție. ”Cu privire la cazul Navalnîi, oficialul român a reiterat condamnarea arestării acestuia și s-a alăturat celorlalți miniștri de externe europeni care au cerut eliberarea sa cât mai curând. De asemenea, s-a referit la foarte recentele acțiuni nedemocratice ale autorităților ruse de reprimare a libertății de exprimare și de a manifesta pașnic. Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordări unitare, principiale și coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autoritățile ruse trebuind să fie pregătite minuțios, transparent și în conformitate cu interesele și principiile politicii europene comune care privește relațiile UE-Rusia.” a anunțat MAE.

Cazul Navalnîi a ajuns pe masa europenilor. S-au întâlnit şefii diplomaţiei din statele membre ale Uniunii. La discuţii, poziţia României este clară: condamnă arestarea liderului opoziţiei rus. A spus-o ministrul de externe, Bogdan Aurescu. La finalul zilei vei afla dacă liderii vor decide aprobarea unei rezoluţii cu privire la arestarea lui Aleksei Navalnîi

Bogdan Aurescu, Ministru de Externe: ”Voi reitera poziţia României de condamnare a arestării domnului Navalnîi, ceea ce este inacceptabil. Represiunea asupra opoziţiei, doar pentru că este opoziţie este de neacceptat, este nedemocratică. De fapt, opoziţia, chiar şi cea non-parlamentară sau non-sistemică are de asemenea drepturi. Cred că trebuie să fie recunoscuţi de către autorităţi. ”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber cheamă UE să lovească sistemul lui Putin acolo unde-l doare mai tare – banii.

”Este inacceptabil că autoritățile ruse încearcă să înăbușe protestele arestând mii de demonstranți. Miniștrii de externe din UE nu trebuie să ignore asta încă o dată și să se oprească doar la apelurile generale. UE trebuie să lovească sistemul lui Putin acolo unde îl doare mai tare – adică banii. UE trebuie să taie tranzacțiilde financiare din cercul intern al lui Putin.”, a spus Weber, citat de Reuters.