- Un studiu publicat în revista Nature dezvăluie că numărul rechinilor a scăzut cu 70% intre anii 1970 şi 2018
- În acest moment, pe glob, sunt 31 de specii de rechini, dintre care 24 sunt pe cale de dispariţie
- Din anii 1950 vasele de pescuit cu motor s-au înmulţit ceea ce a afectat substanţial numărul rechinilor
Atunci când cercetătorii discută despre aceste mamifere acvatice, este ca şi când ar descrie un Jedi al oceanelor. Sunt impresionanţi ca prădători, înoată rapid şi au simţurile incredibil de dezvoltate. Însă există şi un motiv de îngrijorare.
Advertisment
Cercetătorii ştiau deja că numărul rechinilor a scăzut vizibil pe tot globul în ultimele decenii. Un studiu publicat recent în revista Nature ne prezintă cifrele exacte. Între anii 1970 şi 2018 numărul rechinilor de pe glob a scăzut cu 70%. Din 31 de specii rămase, 24 dintre ele sunt pe cale de dispariţie. Iar trei dintre ele sunt în pericol iminent. Lucru îngrijorător pentru că vorbim despre una dintre cele mai spectaculoase specii de pe Planetă.
Unul dintre factorii care au dus la scăderea numărului rechinilor este pescuitul şi braconajul. Un alt factor care a făcut ca rechinii să fie ameninţaţi este că le ia câţiva ani să ajungă la maturitate. Să fie capabili să dea naştere unor pui. De aceea înmulţirea este mult mai lentă. Vreau să-ţi reamintesc şi că rechinii sunt pe Pământ de 420 de milioane de ani.
Recomandări
Partenerii noștri