• Secretarul de Stat american: Protestele din Rusia reflectă nemulţumirile faţă de corupţie şi autoritarism.
  • Antony Blinken: „Este vorba de frustrarea cetăţenilor ruşi faţă de corupţie şi autocraţie”
  • Kremlin: „Nu suntem pregătiţi să acceptăm sau să acordăm atenţie comunicatelor americane”

Protestele organizate în Rusia reflectă nemulţumirile cetăţenilor faţă de corupţie şi autoritarism, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, dar Administraţia Vladimir Putin a semnalat că nu va ţine cont de criticile Washingtonului.

„Este vorba de frustrarea cetăţenilor ruşi faţă de corupţie şi autocraţie”, a declarat Antony Blinken într-un interviu acordat postului NBC News, conform site-ului Axios.com. „Suntem profund îngrijoraţi de acţiunile violente de reprimare a oamenilor care îşi exercită dreptul de a protesta paşnic faţă de guvern, drepturi garantate în Constituţia rusă”, a subliniat Antony Blinken.

Noul secretar de Stat american a subliniat că Administraţia Joseph Biden vrea să colaboreze cu Rusia pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), dar a atras atenţia că Washingtonul va analiza şi rolul acţiunilor Moscovei împotriva securităţii naţionale a Statelor Unite. Blinken a respins acuzaţiile Rusiei privind presupusele ingerinţe americane în protestele opoziţiei. „Administraţia Rusiei face o mare greşeală în cazul în care crede că este vorba despre noi. Nu este vorba de noi, este despre situaţia din Rusia”, a subliniat Antony Blinken.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Anterior, duminică, Antony Blinken declarase: „Statele Unite condamnă utilizarea constantă a tacticilor dure împotriva protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, în a doua săptămână consecutivă. Înnoim apelul adresat Rusiei pentru eliberarea tuturor celor deţinuţi deoarece şi-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi”.

Zeci de mii de persoane au protestat, duminică, în numeroase oraşe din Rusia, cerând eliberarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Peste 5.600 de protestatari au fost reţinuţi, în principal în oraşele Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnoiarsk şi Nijni Novgorod, conform organizaţiei OVD.

Administraţia Vladimir Putin a respins criticile Statelor Unite privind protestele. „Nu suntem pregătiţi să acceptăm sau să acordăm atenţie comunicatelor americane despre această situaţie”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Aşurkov, un aliat al lui Aleksei Navalnîi, i-a trimis o scrisoare preşedintelui SUA, Joseph Biden, în care îi cere aplicarea de sancţiuni asupra unor oameni de afaceri care au legături cu preşedintele Vladimir Putin. Kremlinul a reacţionat acuzând Fundaţia Anti-Corupţie înfiinţată de Aleksei Navalnîi că acţionează ca „agent străin”.

Dmitri Peskov a declarat că nu va exista niciun dialog cu „huliganii” prezenţi la protestele opoziţiei. „Nu poate exista nicio conversaţie cu huliganii şi provocatorii, legea trebuie aplicată cu cea mai mare severitate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.