Mitinguri în masă în sprijinul lui Navalnîi, în toată Rusia. Au fost reținute peste cinci mii de persoane. Oamenii au fost scoși din biserici și din magazine

  • Duminică a avut loc o a doua zi de proteste pentru eliberarea lui Alexey Navalnîi.
  • Poliţia a arestat un număr record de oameni, 5.135, inclusiv pe soţia lui Navalnîi.
  • Au avut loc proteste în 85 de oraşe de pe teritoriul Rusiei.

Al doilea weekend de proteste în Rusia s-a soldat cu un nou val de arestări. Peste 5 mii de persoane au fost reţinute în cele 85 de oraşe unde au avut loc proteste pentru eliberarea lui Alexey Navalnîi.

La Moscova a fost din nou epicentrul. Protestatarii s-au dus spre locul unde este reţinut Navalnîi. 

Un protestatar şi-a dat foc la Moscova, însă a scăpat cu viaţă şi a fost dus la spital. Soţia lui Navalnîi, Yulia, a fost arestată din nou şi eliberată după câteva ore. Şi la St Petersburg au avut loc ciocniri între protestatari şi autorităţi. 

UPDATE 18.11 Peste 4000 de persoane au fost reținute în urma protestelor

Polițiștii au reținut peste 4000 de persoane în urma protestelor din Rusia, relatează Associated Press.

UPDATE 17.45 Oamenii fost căutați și scoși din biserici și din magazine, iar adolescenții au fost puși cu fața la zid de către jandarmi

Pe rucsacul unuia dintre protestatari scrie „Putin este un hoț”.

Sursa Foto: Telegram / Casa Jurnalistului
Sursa Foto: Telegram / Casa Jurnalistului
Sursa Foto: Telegram / Casa Jurnalistului
Sursa Foto: Telegram / Casa Jurnalistului

UPDATE 17.30 Un microbuz al polițiștilor a fost incendiat

Sursa Foto: RIA Novosti

Una dintre persoanele arestate a fotografiat și podeaua microbuzului în care au fost transportați și a trimis imaginea către Meduza.

Sursa Foto: Telegram / Casa Jurnalistului

UPDATE 15.50 Poliția și trupele militare închid orașele

Sute de persoane au fost reținute, iar poliția și trupele militare au început să închidă orașele.

UPDATE 15:10 Mascații folosesc arme cu electroşocuri

UPDATE 14:50 Suținătorii lui Navalnîi s-au adunat în fața penitenciarului „Matrosskaya Tishina”. Politicianul este deținut în prezent, sub control strict.

UPDATE 14:38 Bilanțul arestărilor a ajuns la 2.119, potrivit Reuters.

UPDATE 13.40  Poliția rusă a reținut-o pe Iulia Navalnaia, soţia lui Aleksei Navalnîi.

Soția lui Navalnîi, Iulia, a fost reținută de poliție la protestele de la Moscova, potrivit Reuters, care citează aliați ai liderului opoziției ruse. Alte 300 de persoane au fost arestate în capitală.

UPDATE 12:32 OVD INFO: 1.009 de oameni au fost retinuți până acum în Rusia.

UPDATE 12:10 OVD INFO: 878 de arestați n Rusia. Unul dintre ei, un copil în vârstă de 12 ani, reținut pe drum, în timp ce ieșea din magazin, în orașul Tver.

UPDATE: 11.55 Poliția a cerut unei cafenele din centrul Moscovei să oprească Wi-Fi pe 31 ianuarie.

Proprietarul barului Rock’n’Roll de pe bulevardul Sretensky, Azamat Karimov, a spus că polițiștii în civil au venit la barul său și i-au cerut să oprească conexiunea Wi-Fi pentru oaspeți pe 31 ianuarie. Aceștia au clarificat că internetul poate funcționa pentru angajați. După aceea, au cerut datele de contact ale managerului și au plecat.

UPDATE 11:45 Moscow Times: 650 de oameni au fost arestați în 40 de orațe din Rusia.

UPDATEE 11:40 Numărul celor arestați a ajuns la 519 potrivit grupului de monitorizare OVD-Info citat de Reuters.

UPDATE 10:35  Lupte brutale între autorități și protestatari, în Celeabinsk. Susținătorii lui Navalnîi, loviți cu bastoane.

Protestatar: „Este inuman! Voi cine sunteți? Doamne! Ce vremuri am ajuns să trăim”

UPDATE 10.00 În Krasnoyarsk, sunt mult mai mulți polițiști decât protestatari

UPDATE 9:57 Începând cu ora 9:12 (ora României), 261 de persoane au fost reținute la mitinguri în sprijinul lui Navalnîi în toată Rusia.

În Celeabinsk au fost rețineri în forță.

UPDATE 9.10 Susținătorii lui Navalnîi s-au adunat și în Sydney

Primele proteste au început în Orientul Îndepărtat și Siberia

UPDATE 7:45 Câteva zeci de oameni au protestat duminică dimineața în Khabarovsk și Vladivostok. Mai mulți manifestanți, reținuți și urcați în autobuze.

Susținătorii lui Navalnîi din Khabarovsk și Vladivostok au protestat  încă de la primele orele ale dimineții. Potrivit Meduza, poliția a reținut mai multe persoane, dintre care și un corespondent Novaya Gazeta.

La Vladivostok, câteva zeci de oameni s-au adunat la un miting în centrul orașului, iar după o oră poliția i-a reținut și i-a urcat în autobuze municipale.

Ulterior, protestatarii s-au mutat pe gheața golfului Amur. Rușii au făcut hora și au scandatt: Putin hoț!

Astăzi susținătorii lui Aleksei Navalnîi organizează proteste în toată Rusia pentru al doilea weekend consecutiv. Echipa politicianului a anunțat mitinguri în 142 de orașe.

Autoritățile ruse au închis stațiile de metrou și restricționează circulația la Moscova înaintea mitingurilor planificate în sprijinul liderului opoziției Alexei Navalnîi, relatează BBC.

Multe restaurante și magazine din centrul orașului vor fi închise și transportul terestru va fi deviat.

Peste 4.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul mitingurilor de săptămâna trecută. Navalnîi a fost închis la întoarcerea în Rusia după încercare de a-l ucide de anul trecut.

El a fost arestată pe 17 ianuarie pentru că nu a respectat o pedeapsă cu suspendare, după ce sosise de la Berlin, unde a petrecut luni de zile recuperându-se după atacul aproape fatal.

Noi arestări din cercul lui Navalnîi

Autoritățile ruse spun că trebuia să se prezinte regulat la poliției în condițiile unei sentințe cu suspendare.

Navalnîi a denunțat reținerea sa ca fiind ilegală, spunând că autoritățile știau că este tratat la Berlin pentru otrăvirea cu Novichok, care a avut loc în Rusia în august anul trecut.

Mitinguri în masă în sprijinul lui Navalnîi sunt așteptate duminică în toată Rusia, în ciuda avertismentelor poliției cu privire la adunări.

Un număr de apropiați ai lui Navalny au fost reținuți de săptămâna trecută și alții, inclusiv fratele său și activistul Pussy Riot, Maria Alyokhina, au fost arestați la domiciliu.

Proteste la -52 de grade Celsius

Editorul șef al unui site web rus specializat în drepturile omului, Serghei Smirnov, a fost, de asemenea, arestat sâmbătă. Șapte stații de metrou vor fi închise duminică la Moscova, iar circulația pietonilor va fi limitată în centrul orașului.

Proteste sunt așteptate și în alte zone ale țării, în ciuda temperaturilor scăzute ce ajung și la -52 de grade Celsius.

În orașul Vladivostok, în Extremul Orient al Rusiei, echipa lui Navalny spune că nu au avut loc demonstrații de amploarea celor de sâmbăta trecută de peste un deceniu.