• Marți, pe 2 februarie, sărbătorim ziua securității în online
  • Una dintre cele mai răspândite metode de atac este prin intermediul spamurilor
  • Silviu Stahie, expert Bitdefender, îți spune cum te poți proteja în fața pericolelor

Este prima zi de marți din luna februarie și astăzi se sărbătorește „siguranța în online”. Așa că îți vorbesc despre o amenințare adesea subestimată: spam-ul.

În fiecare zi sunt trimise peste 300 de miliarde de mailuri în întreaga lume. Și majoritatea dintre sunt spam-uri. Un click greșit poate să coste scump utilizatorul.

Silviu Stahie, expert securitate cibernetică Bitdefender: „Spamurile sunt acum peste tot, vin acum și prin rețelele de socializare, vin și prin aplicațiile de messaging. Ca regulă, am face bine să nu deschidem emailuri sau atașamente de la persoane pe care nu le cunoaștem”

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Metoda cea mai des întâlnită este cea numită phishing. Atacatori care imită anumite mailuri și site-uri oficiale cu un singur scop. Să obțină accesul la datele personale.

Expert în securitate cibernetică la Bitdefender, Silviu îți spune cum poți să te ferești în fața un astfel de pericol.

Silviu Stahie, expert securitate cibernetică Bitdefender: „Să avem întotdeauna în minte faptul acestă că ceea ce primim ar putea să nu fie adevărat. Plecând de la această premiză ne va fi mult mai ușor să filtrăm. Trebuie să ținem cont că instituțiile bancare nu comunică în general prin online. Dacă o ofertă pare prea bună să fie adevărată, probabil așa este”

Îți mai spun că Noul Cod Penal din 2021 pedepsește dur frauda informatică, cu închisoare de la 2 la 7 ani. Aceeași pedeapsă este și pentru retragerea de fonduri fără consimțământul titularului. Adică pentru un răuvoitor care fură datele bancare ale unei victime.