• Iran ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale
  • Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment
  • Ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile impuse Iranului

Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment, dar ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale, avertizează Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informaţiilor.

„Programul nostru nuclear este paşnic, iar fatwa (decretul islamic -n.red.) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar, dacă împing Iranul în această direcţie, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins ţara în această direcţie”, a declarat Mahmoud Alavi, conform Televiziunii publice iraniene, citată de agenţia Associated Press.

Declaraţiile ministrului iranian al Informaţiilor reprezintă o ocazie rară în care Administraţia de la Teheran semnalează că ar putea iniţia un program nuclear militar. Iranul insistă că actualul program atomic este strict civil.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis în anii 1990 un decret islamic (fatwa) prin care a interzis posibilitatea deţinerii de arme nucleare de către Iran.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile impuse Iranului. Liderul suprem a afirmat că Teheranul a luat „decizia finală şi ireversibilă” de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile. Însă preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că sancţiunile vor fi eliminate doar dacă Iranul va reveni la respectarea în totalitate a Acordului atomic. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor să revină în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

„Vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare ale Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective”, a explicat recent Antony Blinken, noul secretar de Stat american.