• ANPC a retras de la comercializare 5.000 de măşti de protecţie pentru copii
  • România a primit 22 de notificări privind produse neconforme
  • În prima săptămână de şcoală, peste 600 de elevi şi profesori au fost confirmaţi cu COVID

Masca de protecţie pe care trebuie să o poarte copilul tău, în permanenţă, la şcoală, ar putea să nu-l ajute deloc. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a retras de pe piață un nou lot de măşti de protecţie neconforme.

Stocuri de măști neconforme

Xenia Negrea este mama unei fetiţe de clasa pregătitoare. Încă din toamnă a făcut stoc de măşti de protecţie, de teamă că fetiţa ei s-ar putea îmbolnăvi la şcoală. Acum, este şi mai îngrijorată. A aflat că măştile pe care le-a cumpărat ar putea să fie inutile în faţa SARS-COV2.

„Noi să citim etichetele. Ce să citesc eu? Dacă văd nişte însemne de siguranţă care s-au pus, dacă mă duc şi le cumpăr din farmacie, de exemplu, şi după aceea, după câteva luni observ, constat, mi se spune că acele produse nu sunt, de fapt, conforme, ce se întâmplă?”, a menționat aceasta.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Măştile de protecţie sunt obligatorii în şcoli, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Pentru a se asigura că toată lumea are astfel de echipamente, Carmen Pascu, managerul Şcolii Gimnaziale Lascăr Catargiu din Craiova, a făcut achiziţii înainte de redeschiderea şcolii.

Avem măşti speciale pentru copiii de la învăţământul primar, mai mici decât celelalte tocmai pentru a le putea folosi copiii. Măşti şi pentru cei de la V-VIII.”, a afirmat Carmen Pascu.

De unde ar trebui achiziționate măștile „sigure”

Eduardt Cozminschi, preşedintele ANPC spune că, atât managerii şcolilor, cât şi părinţii, trebuie să ceară un certificat de conformitate, atunci când cumpără astfel de echipamente. În plus, acestea trebuie cumpărate doar din magazine autorizate sau din farmacii. Altfel, măştile pot fi un pericol.

Deşi aveau marcajul, cel care presupune că produsul corespunde normelor europene, nu era însoţit şi de un certificate de conformitate emis de către o autoritate competentă în acest domeniu.(…) Pericolul este destul de mare. Tocmai faptul că nu vor asigura funcţia pentru care au fost achiziţionate. Aceea de a proteja împotriva răspândirii coronavirusului.”, a explicat preşedintele ANPC.