- Anumite variante ale coronavirusului sunt mai infecțioase, de exemplu, variantele B.1.1.7, B.1.351 sau P.1.
- Transmisibilitatea sporită este cauzată de mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.
- Anumite mutații fac ca virusul să se fixeze mai bine de celule, altele cresc producția de noi „țepușe”, iar o a treia categorie modifică forma proteinei spike, ajutând-o să scape de atacul unor anticorpi.
Fiecare coronavirus conține aproape 30.000 de „litere” genetice, de ARN. Aceste informații genetice permit virusului să infecteze celulele și să le facă să producă multe copii ale virusului, scrie The New York Times.
Advertisment
Pe măsură ce o celulă infectată construiește noi coronavirusuri, ocazional apar mici erori de copiere, numite mutații. Oamenii de știință pot urmări mutațiile pe măsură ce acestea se transmit pe o linie genetică, o ramură a arborelui genealogic viral.
Un grup de coronavirusuri care au același set moștenit de mutații distinctive se numește variantă. Dacă pe o linie genetică se acumulează suficiente mutații, virusurile pot prezenta diferențe clare în modul în care funcționează. Aceste linii genetice sunt cunoscute sub numele de tulpini. Covid-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus cunoscută sub numele de SARS-CoV-2.
Recomandări
De-a lungul pandemiei, au apărut mai multe variante de SARS-CoV-2, unele dintre acestea provocând îngrijorări legate de extinderea pandemiei sau de scăderea eficacității vaccinurilor.
Variante mai infecțioase
Varianta B.1.1.7
Acest grup de coronavirusuri a apărut în Marea Britanie, unde a fost numit varianta 202012/01. Varianta aceasta mai este cunoscută și sub numele de 20I/501Y.V1, sau pur și simplu B.1.1.7.
Coronavirusurile din linia B.1.1.7 sunt considerate a fi cu aproximativ 50 la sută mai infecțioase. După descoperirea sa în decembrie, a apărut rapid în alte țări și a crescut într-un ritm exponențial. În Statele Unite se dublează la fiecare zece zile. Dovezile de până acum au arătat că B.1.1.7 este cu aproximativ 35 la sută mai mortală decât alte variante. Pe de altă parte însă, vaccinurile par să fie eficiente împotriva acestei variante.
Varianta B.1.1.7 pare a fi mai infecțioasă datorită mai multor mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.
Mutații ale proteinei spike:
- N501Y, care ajută virusul să se agațe mai strâns de celulele umane. Mutația aceasta pare a fi însă vulnerabilă în fața vaccinurilor actuale.
- P681H, care poate ajuta celulele infectate să creeze mai eficient noi „țepușe”.
- H69-V70 și Y144/145 sunt niște mutații misterioase, care șterg aminoacizii 69 și 70, respectiv 144 și 145 din ghimpele proteinei , ajutând proteina să scape de unii anticorpi.
Este nevoie de trei proteine spike pentru a forma o țepușă, astfel că fiecare mutație apare în trei locuri.
Unde a fost depistată varianta B.1.1.7
Varianta a fost detectată pentru prima dată în Regatul Unit în decembrie, iar analiza unor probe anterioare a dus la concluzia că exista încă din 20 septembrie. Ulterior B.1.1.7 a fost detectată în peste 70 de țări. Luna trecută, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor a avertizat că B.1.1.7 ar putea deveni până în martie principala sursă a tuturor infecțiilor din Statele Unite.
Varianta B.1.351
În decembrie a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud o variantă cunoscută sub numele de 20H/501Y.V2, din linia B.1.351 de coronavirusuri.
Oamenii de știință sunt îngrijorați de această variantă, deoarece studiile clinice ale vaccinurilor arată că acestea sunt mai puțin eficiente împotriva B.1.351, iar persoanele care au avut alte variante ale virusului sunt expuse la B.1.351, deoarece anticorpii dezvoltați nu vor avea o reacție foarte puternică împotriva virusului.
Principalele mutații ale variantei B.1.351
Mutații în apropierea vârfului proteinei spike:
- N501Y, care ajută virusul să se fixeze mai bine de celulele umane. Această mutație apare și în liniile B.1.1.7 și P.1
- K417N, care, la fel, ajută, virusul să se fixeze mai strâns de celulele umane
- E484K, care poate ajuta virusul să scape de anumite tipuri de anticorpi
Unde a fost depistată varianta B.1.351
Varianta aceasta s-a răspândit din Africa de Sud în țările vecine și începând din ianuarie s-a răspândit în cel puțin 24 de țări.
Varianta P.1
O variantă cunoscută sub numele de 20J/501Y.V3 este din linia P.1, o ramură a liniei mai mari B.1.1.28. Varianta aceasta a fost raportată pentru prima dată în Japonia, la patru persoane care au contractat varianta P.1 într-o excursie în Brazilia. Linia aceasta a apărut la sfârșitul anului 2020 în Manaus, cel mai mare oraș din regiunea Amazonas din Braziliei. A devenit rapid varianta predominantă acolo și în alte câteva orașe din America de Sud.
P.1 este o rudă apropiată a variantei B.1.351 și are câteva dintre aceleași mutații pe proteina spike a coronavirusului. Această mutație poate fi rezistentă la imunitatea dezvoltată după infecția cu alte variante.
Principalele mutații în linia P.1
Mutațiile cheie ale proteinei spike sunt similare cu cele din linia B.1.351, deși au apărut independent unele de celelalte:
- N501Y, care ajută virusul să se fixeze mai strâns în celulele umane. Această mutație apare și în liniile B.1.1.7 și B.1.351.
- K417T, care este aceeași mutație ca și K417N din linia B.1.351. Acesta poate ajuta virusul să se fixeze mai bine de celulele sănătoase.
- E484K, care poate ajuta virusul să scape de anumite tipuri de anticorpi.
Unde a fost depistată varianta P.1
P.1 a fost descoperită în decembrie, dar este posibil să fi circulat încă din octombrie în Manaus, Brazilia. Acum s-a răspândit în mai multe țări.
Mutații care pot face virusul mai infecțios sau rezistent la anticorpi
Mutația ghimpelui D614G
Mutația D614G a apărut în estul Chinei la începutul pandemiei și apoi s-a răspândit rapid în întreaga lume, înlocuind alte coronavirusuri. Se consideră că mutația aceasta face coronavirusul mai infecțios, dar nu pare să facă boala mai severă sau să facă virusul rezistent la vaccinuri.
Mutația ghimpelui N501Y
Mutația N501Y a apărut independent în mai multe variante îngrijorătoare, printre care și în liniile B.1.1.7, B.1.351 și P.1. Mutația aceasta se produce aproape de vârful țepușei coronavirusului, unde pare să schimbe forma proteinei pentru a se potrivi mai bine cu celulele umane.
Mutația ghimpelui E484K
Mutația E484K a apărut independent în mai multe linii, inclusiv B.1.351 și P.1. Oamenii de știință sunt îngrijorați și de faptul că mutația a fost găsită recent în unele probe din linia B.1.1.7 din Marea Britanie.
Mutația apare în apropierea vârfului ghimpelui coronavirusului, unde modifică forma proteinei. Această schimbare o poate face rezistentă la unele tipuri de anticorpi.
Unde a fost depistată mutația E484K
E484K a fost depistată în Brazilia, Marea Britanie, Statele Unite, Canada și Argentina.
Mutația ghimpelui L452R
Mutația aceasta apare în mai multe linii și a fost observată pentru prima dată în Danemarca în martie. Recent mutația L452R s-a răspândit în California, în special în zona Los Angeles. Există bănuiala că aceasta conferă virusului o transmisibilitate mai mare, dar asta încă nu s-a demonstrat.
Alte variante, care nu s-au dovedit a fi mai infecțioase
Varianta CAL.20C
O variantă descoperită în California, numită CAL.20C, a apărut la sfârșitul anului 2020. Varianta se întinde pe liniile B.1.427 și B.1.429 și poartă mutația L452R, amintită anterior. Dar nu se știe încă dacă este mai contagioasă.
Partenerii noștri