• Pfizer a cerut 54 de euro pe o doză, dar a scăzut prețul până la 15 euro
  • Serul AstraZeneca are un preț de 2 euro/doză
  • Secretar general ONU: „În timp ce 10 țări au administrat 75% din vaccinuri, 130 de țări nu au primit până acum nici măcar o doză”

Uniunea Europeană a cumpărat vaccinul de la Pfizer la super-ofertă. Asta, dacă iei în calcul prețul inițial cerut de compania farmaceutică: 54 de euro pe o doză. Până la urmă, UE și Pfizer au bătut palma pentru doar 15 euro doza, anunță presa din Germania.

Asta înseamnă că Uniunea a plătit pentru cele 500 de milioane de doze de la Pfizer aproximativ 27 de miliarde de euro. Când te uiți la sumele astea, chiar și cu reducerea de peste 70%, înțelegi de ce Astra Zeneca e supranumit „Vaccinul săracilor”. Costă doar 2 euro doza.

Cel mai important e că vaccinul Pfizer e atât de eficient, încât specialiștii recomandă ca a doua doză să fie amânată cât mai mult, deoarece rapelul nu crește semnificativ protecția oferită. Un alt argument e și avertismentul secretarului general al ONU.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„În timp ce 10 țări au administrat 75% din vaccinuri, 130 de țări nu au primit până acum nici măcar o doză”, a spus Antonio Guterres, citat de The Guardian.

Și dacă sunt destule state care și-ar dori cu orice preț vaccinuri anti-COVID, dar nu le pot obține, unele spun că n-au nevoie. În Tanzania, o țară cu 60 de milioane de oameni, ministrul Sănătății însuși a anunțat că un cocktail din ghimbir, lămâi, usturoi și piper ține la distanță coronavirusul.

Iar președintele Tanzaniei a venit și el cu un argument: „Dacă omul alb ar fi capabil să inventeze un vaccin contra coronavirusului, ar fi trebuit să vină cu unul și împotriva SIDA, până acum”. Tanzania n-a mai publicat date despre cazurile COVID-19 din mai anul trecut, când numărul deceselor era 21.