• Pfizer cere autorizaţie FDA pentru creşterea temperaturii la minus 25 de grade a vaccinului anti-covid
  • Producătorii susţin că vaccinul este stabil la minus 25 de grade până la două săptămâni 
  • Dacă FDA acceptă cererea producătorului, distribuirea şi logistica vaccinului s-ar simplifica

Pfizer vrea să crească temperatura vaccinului. A cerut autorizare de la Agenţiei americană pentru alimente şi medicamente.

Compania cere păstrarea vaccinului anti-COVID timp de două săptămâni la o temperatură frecvent întâlnită în congelatoarele şi frigiderele farmaceutice, -25 de grade.

Dacă FDA acceptă cererea producătorului, distribuirea vaccinului ar putea deveni mai uşoară. 

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Pfizer a transmis acum date noi agenţiei americane. Producătorii susţin că vaccinul produs de ei este stabil şi dacă se depozitează la o temperatură de minus 25 până la minus 15 grade până la două săptămâni. Prezentarea FDA include date de stabilitate făcute pe loturile fabricate în ultimele nouă luni de dezvoltare a vaccinului anti-COVID-19. 

Aceste date vor fi, de asemenea, transmise agenţiilor de reglementare globale în următoarele câteva săptămâni. 

Am efectuat în mod continuu studii de stabilitate pentru a sprijini producţia vaccinului la scară comercială, cu scopul de a face vaccinul cât mai accesibil posibil pentru furnizorii de servicii medicale şi pentru persoanele din SUA şi din întreaga lume”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Prioritatea noastră principală a fost să dezvoltăm rapid un vaccin sigur şi eficient şi să îl punem la dispoziţia celor mai vulnerabili oameni din lume pentru a salva vieţi. În acelaşi timp, am colectat în mod continuu date care ar putea permite stocarea la aproximativ -20° C. Datele transmise pot facilita manipularea vaccinului nostru în farmacii şi pot oferi centrelor de vaccinare o flexibilitate şi mai mare”, a explicat Ugur Sahin, CEO şi cofondator al BioNTech.

Pe noi, această modificare ne-ar ajuta atât la o stocare mai uşoară a vaccinului cât şi la un transport mai rapid. De asemenea ar putea deschide calea vaccinărilor în farmacii. Uite ce spune virusologul Costel Atanasiu. 

E cel mai mare avantaj dacă scade temperatura de păstrare. Atunci, în mod sigur putem să aducem mai mult şi să-l păstrăm la minus 20.”, a explicat Costel Atanasiu, virusolog.

Momentan vaccinul de la Pfizer se păstrează în congelatoare foarte reci la -80 de grade Celsius. Poate rămâne depozitat la aceste temperaturi până la 6 luni. Vaccinurile sunt expediate într-un recipient termic special ,care poate fi folosit ca depozitare temporară până la 30 de zile prin reumplerea cu gheaţă uscată la fiecare cinci zile.