Mohamed bin Salman (foto), prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a fost găsit vinovat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, potrivit raportului publicat de Casa Albă.

Așa cum a anunțat în urmă cu câteva zile, administrația Biden a desecretizat raportul în care s-ar dezvălui implicarea și complicitatea prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, în asasinarea sângeroasă a jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018.

Vineri, raportul a fost publicat, iar din acest document, care conține 4 pagini, reiese faptul că Mohamed bin Salman ar aprobat o operațiune în Istanbul, pentru capturarea sau uciderea fostului jurnalist de la Washington Post și rezident în SUA, Jamal Khashoggi (59 de ani). Regele Salman și administrația au negat orice implicare în asasinarea lui Khashoggi și au spus că o echipă de asasini a acționat independent.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Prințul moștenitor va scăpa de sancțiuni

Prin articolele sale, Jamal Khashoggi a adus numeroase critici despre guvernul saudit, dar mai ales despre prințul moștenitor Mohammed Bin Salman. Se presupune că jurnalistul ar fi fost torturat și, ulterior, ucis, în cadrul consulatului saudit din Turcia în octombrie 2018.

Trezoreria SUA va anunta, vineri, sancțiuni împotriva generalului Ahmed al-Asiri, fostul șef adjunct al serviciilor de informații saudite și a Forței de intervenție rapidă din Arabia Saudită, pentru implicarea lor în asasinatul Khashoggi. Prințul moștenitor Mohamed bin Salman nu va fi sancționat.

Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi.

Prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit şi susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru a-l reduce la tăcere. Deşi oficiali saudiţi plănuiseră în avans o operaţiune nespecificată împotriva lui Khashoggi, nu ştim cu cât de mult timp în avans hotărâseră oficialii saudiţi să îi facă rău”, arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, care a fost declasificat.