• Pentru persoanele diagnosticate cu diabet în țările mai puțin dezvoltate, lipsa electricității le poate împiedica accesul la insulină
  • Un grup de cercetători a demonstrat că insulina poate fi ținută într-o climă mai caldă fără a sta în frigidere
  • Cercetătorii, care o numesc o descoperire revoluționară, cer Organizației Mondiale a Sănătății să modifice informațiile din ghid

Pentru persoanele care au diabet și trăiesc în țările în curs de dezvoltare, administrarea zilnică de insulină depinde de accesul la electricitate. Business Insider scrie că odată ce un flacon este deschis, producătorii recomandă păstrarea acestuia într-un frigider până ce expiră, ceea ce se întâmplă de obicei după patru săptămâni. Dar se estimează că 470 de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la electricitate și frigidere pentru alimente și medicamente, ceea ce face dificilă depozitarea insulinei acasă.

O descoperire ar putea ajuta la revoluționarea tratamentelor din întreaga lume

Cercetarea a început în tabăra de refugiați Dadaab din nordul Kenya, unde temperaturile pot ajunge până la 38 de grade Celsius și mulți nu au acces la frigidere. În consecință, viețile pacienților au depins de accesul la spitale pentru a primi insulină.

Când medicii care lucrau în tabără au observat din ce în ce mai mulți pacienți care vin la spital cu complicații ale diabetului, au contactat cercetătorii de la Universitatea din Geneva și au decis să monitorizeze depozitarea insulinei la temperaturi mult mai calde decât recomandările de pe etichetă.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Cercetătorii au replicat temperatura zilnică a taberei, care a variat între 25 și 38 de grade Celsius, în laborator, și au testat eficacitatea insulinei. De asemenea, au studiat resturile de insulină din flacoanele pe care pacienții le folosiseră după ce le-au depozitat în casele lor.

Au descoperit că, chiar și fără să fie răcită, insulina păstrată la temperaturile tropicale ale taberei a putut fi folosită în siguranță timp de patru săptămâni – o revelație care ar putea schimba viața pacienților cu diabet din întreaga lume.

În urma cercetărilor, echipa a ajustat sfaturile pe care le dădeau pacienților cu privire la cum să se auto-injecteze, să-și verifice nivelul de zahăr din sânge și pericolele la care trebuie să fie atenți. Ei le-au arătat pacienților cum să depoziteze insulina acasă, folosind un recipient de plastic învelit într-un prosop umed.

Numărul pacienților care au mers la spital cu complicații a scăzut

A urmat o scădere dramatică a numărului de pacienți diabetici care au venit la spital cu complicații. Ei au putut să meargă la muncă și la școală și „să nu-și petreacă toată ziua în căutarea asistenței medicale pentru a rămâne în viață”, a declarat Philippa Boulle, de la Medicii fără Frontiere (MSF).

Chiar dacă insulina poate fi deteriorată atunci când este depozitată la temperaturi ridicate, cercetătorii au descoperit că temperaturile mai scăzute din timpul nopții ar putea menține insulina în siguranță.

„Fiecare proteină se degradează atunci când este încălzită, dar există proteine care pot reveni la starea inițială atunci când sunt răcite din nou, iar insulina pare să fie una dintre ele”, a spus Leonardo Scapozza, profesor la Universitatea din Geneva și unul dintre cercetătorii care au lucrat cu medicii în tabăra Dagahaley.

Cercetătorii au spus că descoperirile ar putea fi aplicate și în alte țări, în situații de calamitate când este întreruptă alimentarea cu energie electrică. Cercetătorii au făcut studii suplimentare pentru a testa insulina în diferite zone climatice pentru a contribui și la sprijinirea refugiaților diabetici din Sudanul de Sud.