• Azi se împlinesc 44 de ani de când 1.500 de oameni au fost victimele unui cutremur
  • În București, 356 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic
  • La clasa a IV-a de risc seismic sunt doar 10 imobile
  • Concluzia unui jurnalist: „Bucureștiul este Capitala Europeană a cutremurelor”

Azi se împlinesc 44 de ani de când 1.500 de persoane din București au fost victimele cutremurului de 7,4 pe scara Richter. De atunci nu s-au schimbat prea multe.

Numărul clădirilor consolidate a ajuns la puțin peste 100, dintre care unele sunt doar parțial refăcute. Datele mai arată că în prezent 356 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasa I de risc, potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Dan Lungu, profesor de siguranţa construcțiilor: „Cea mai bună definiție care a fost dată din din punct de vedere seismic de un jurnalist britanic într-un articol în The Guardian, acum câțiva ani de zile. El a spus „Bucureștiul este Capitala Europeană a cutremurelor”. Bucureștiul nu e pregătit pentru că noi, din nefericire, am consolidat foarte puțin.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dar ce s-ar întâmpla dacă acum s-ar produce un seism de magnitudine mare în Capitală?

Matei Sumbasacu, inginer în analiza și structura clădirilor cu risc seismic: „În București avem mii de clădiri care s-ar putea prăbuși la un cutremur. Dacă 77 s-ar repeta, acum, în zilele noastre, ne putem aștepta la un dezastru de proproții mult mai mari decât în 1977. Există studii care vorbesc despre 4-500.000 de bucureșteni care vor fi afectați într-un fel sau altul.”