• Azi se împlinesc 44 de ani de când 1.500 de oameni au fost victimele unui cutremur
  • În București, 356 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic
  • La clasa a IV-a de risc seismic sunt doar 10 imobile
  • Concluzia unui jurnalist: „Bucureștiul este Capitala Europeană a cutremurelor”

Azi se împlinesc 44 de ani de când 1.500 de persoane din București au fost victimele cutremurului de 7,4 pe scara Richter. De atunci nu s-au schimbat prea multe.

Numărul clădirilor consolidate a ajuns la puțin peste 100, dintre care unele sunt doar parțial refăcute. Datele mai arată că în prezent 356 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasa I de risc, potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Dan Lungu, profesor de siguranţa construcțiilor: „Cea mai bună definiție care a fost dată din din punct de vedere seismic de un jurnalist britanic într-un articol în The Guardian, acum câțiva ani de zile. El a spus „Bucureștiul este Capitala Europeană a cutremurelor”. Bucureștiul nu e pregătit pentru că noi, din nefericire, am consolidat foarte puțin.”

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Dar ce s-ar întâmpla dacă acum s-ar produce un seism de magnitudine mare în Capitală?

Matei Sumbasacu, inginer în analiza și structura clădirilor cu risc seismic: „În București avem mii de clădiri care s-ar putea prăbuși la un cutremur. Dacă 77 s-ar repeta, acum, în zilele noastre, ne putem aștepta la un dezastru de proproții mult mai mari decât în 1977. Există studii care vorbesc despre 4-500.000 de bucureșteni care vor fi afectați într-un fel sau altul.”