• În ultimul an, am câștigat informații prețioase despre cum putem învinge coronavirusul.
  • Am pierdut însă timp și chiar și vieți.
  • Unele in urma unor tratamente promovate inițial de la cel mai înalt nivel, ca miraculoase.

Donald Trump declara într-o conferință de presă că ia Hidroxiclorochină.

Donald Trump: „Da, iau Hidroxiclorochină. Chiar acum, da. Am început să iau acum câteva săptămâni. Cred că e bun, am auzit multe lucruri bune despre el”.

Reporter: „V-a recomandat medicul Casei Albe să luaţi acest medicament? De asta îl luaţi?”

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Donald Trump: „Medicul Casei Albe nu mi-a recomandat. Eu l-am întrebat ce părere are. Mi-a spus, ei bine, dacă vreau. Şi i-am spus că da”.

Hidroxiclorochina, retrogradată de specialiști

Tratamentul de aur, cum a numit controversatul medic Didier Raoult hidroxiclorochina, a fost retrogradat rapid de specialiști.

„Concluzia este că hidroxiclorochina nu ajută pentru efectele principale pentru pacient, în cel mai bun caz hidroxiclorochina ajută doar ca boala să fie mai scurtă cu între o zi şi trei zile. Nici Remdesivirul, un alt medicament promovat intens, nu s-a dovedit un tratament-minune”, a explicat prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, membru al consiliului consultativ Cochrane România.

„Studiile într-adevăr spun că nu e o dovadă clară în reducerea mortalităţii, el este însă eficient mai drgrabă pentru formele medii”, a explicat Adrian Marinescu.

Lopinavir, alt medicament celebru în pandemie

Tot un studiu a arătat că un alt medicament – Lopinavir – face mai mult rău decât bine în cazul bolnavilor de coronavirus.

„Acest studiu de pe 5 octombrie arată că terapia cu Lopinavir este fără beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19. Şi care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor – medic la Spitalul CI Parhon.

Ivermectina, tratamentul controversat care este un antiparazitar pentru câini

Pe lista tratamentelor pentru coronavirus a apărut și Ivermectina – care e un antiparazitar pentru câini, capre şi viţei. Slovacia a fost primul stat din lume care a aprobat tratamentul cu Ivermectină.

Cocktail de ghimbir, lămâi, usturoi și piper

În Tanzania, tratamentul recomandat pentru coronavirus, chiar de către ministrul Sănătății, e un cocktail din ghimbir, lămâi, usturoi și piper ține la distanță coronavirusul.