• Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de la Cotroceni, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. 
  • Iohannis: Vom pune acces major pe accesul la serviciile din sănătate. Vrem să alocăm pentru acest obiectiv 3 mld de euro.
  • Iohannis: Educația din România nu-și mai permite să piardă niciun copil ne propunem să investim 780 mil euro în digitalizare în educație.

Președintele Klaus Iohannis avertizează că ne confruntăm cu o nouă creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și e o presiune pe secțiile de terapie intensivă.

Totodată, în contextul scandalului privind vaccinul AstraZeneca, Iohannis a spus că trebuie luate decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor, și că nu există motive acum să nu fie folosite toate vaccinurile recomandate la nivel european.

Declarațiile președintelui:

Am convenit azi planului Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie aprobat de Guvern și apoi trimis CE. Cele 30 de miliarde de euro reprezintă o șansă majoră pentru economia România. E important să înțelegem că acest Plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, în sănătate, economie, educație, administrație. Vom pune acces major pe accesul la serviciile din sănătate. Vrem să alocăm pentru acest obiectiv 3 mld. de euro.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pentru autostrăzi, ne propunem să alocăm 4,5 mld de euro. PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru educație. Pentru programul România Educată va fi o finanțare de circa 4 mld de euro. Vom investi și în sistemele de educație timpurie și în pregătirea specialiștilor pentru meseriile viitorului

Educația din România nu-și mai permite să piardă niciun copil ne propunem să investim 780 mil euro în digitalizare în educație.

România va investi substanțial pentru economia verde – 1,3 md euro pentru diversificarea surselor de energie regenerqabilă, 1,5 md euro pentru împădurirea masivă, 5 mld euro pentru transportul durabil, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Iohannis, situația actuală a pandemiei

Ne confruntăm din nou cu etapă de creștere vizibilă în numărul de infectări zilnic și în prsiunea pe ATI. Acest val poate fi ultimul, având în vedere procesul de vaccinare. Situația e încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ

E nevoie de un nou efort național acum. Nu putem renunța la prudență chiar acum. Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor. Nu există motive să nu folosim toate vaccinurile recomandate la nivel european.


La întâlnire participă președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Hunor Kelemen, ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea.

Premierul Florin Cîțu a declarat , recent, că PSD va trebui să explice UE de ce nu vrea ratificarea acordului privind majorarea contribuției la UE: „Dacă România nu ratifică, UE nu se poate împrumuta, iar PSD trebuie să explice UE de ce nu vrea să ratifice acest acord”.

Întrebat ce riscă România dacă Parlamentul nu va ratifica acordul UE pentru majorarea contribuției, după ce social-democrații au spus că nu vor vota proiectul dacă PNRR nu va fi dezbătut în Parlament, premierul Florin Cîțu a spus că nu va ceda unui „astfel de șantaj”.

Astfel de șantaj nu funcționează cu mine. Social-democrații trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franța, care așteaptă foarte mult acest program, așteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect. (…) Dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate imprumuta și atunci PSD trebuie să explice UE de ce nu vrea să ratifice acest acord”, a spus premierul.

Conform acestuia, în nicio țară, PNRR nu a fost votat în Parlament, ci a fost un atribut al Guvernului.

„Suntem deschiși, ministrul Ghinea a venit în Parlament și a explicat în comise, a prezentat PNRR, noi vor prezenta public românilor, nu există tratament special păentru social-democrați”, a mai spus Florin Câțu.

Social-democrații au precizat că nu vor participa la ședința Legislativului în care urmează să se ratifice Acordul UE, dacă Executivul nu va accepta o dezbatere în Parlament a PNRR.