• 150 de grame de carne procesată pe săptămână crește riscul cardiovascular
  • Riscurile nu apar în cazul consumului de carne neprocesată roșie sau de pasăre
  • 134.297 de persoane au luat parte la studiu

Aproape toţi românii consumă carne săptămânal, însă nu foarte mulţi ştiu cât de periculoasă este. Carnea procesată, alături de ţigări şi alcool, este inclusă în categoria cancerigenă pentru oameni.

Cu fiecare 150 de grame de carne procesată pe săptămână creşte riscul cardiovascular cu 46% şi riscul de deces cu 51%, arată un studiu realizat la nivel global de cercetătorii de la Hamilton Health Science.

Sfaturile specialiștilor în nutriție

Lilia Andrei este vegetariană de aproape 14 ani. A fost nevoită să renunţe la carne în urma unei probleme de sănătătate, dar spune că nu regretă această decizie.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

„Doar încetând să mănânc carne, trecând pe partea aia cu tot ce înseamnă proteină vegetală (…) de la fiinţa aia care nu putea să se ţină pe picioare, care obosea să se ducă să-şi ia o pâine, adormea trei staţii în metrou până la muncă şi moţăia 90% din timp, mai aveam puţin şi mutam mobila prin casă”, a spus Lilia Andrei.

Nutriţionistul Şerban Damian spune că persoanele sedentare, fumătoare, cu afecţiuni renale sau diabet sunt mai predispuse la boli cardiovasulare de la consumul de carne procesată.

El recomandă reducerea pe cât se poate a consumului acestui tip de carne.

„Nu neapărat carnea în cazul cărnii procesate este problema, ci ceea ce se adaugă ca să o facă să reziste mai mult timp. Asta este legată de potenţialul de a genera în timp probleme cum sunt diverse cancere”, a spus Şerban Damian, nutriţionist.

Câte kilograme de care consumă anual pe cap de locuitor România

Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cifrele cresc în fiecare an.

În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană.

  • 2018 – 77 de kg
  • 2017 – 72 de kg
  • 2016 – 67 de kg