Carlo Antonio Francesco d’Avila din ducatul Parmei a făcut medicina la Paris, absolvind-o în februarie 1853. În cariera sa medicală, a construit un sistem medical pe care l-a organizat atît în serviciul sanitar civil, cît și militar. A întemeiat o școală de felceri, apoi una de chirurgi, un serviciu de ambulanță, inexistent pînă al el. A consultat săraci și bogați, sodați și pușcăriași, domni și pălmași. S-a și îmbolnăvit de tifos într-o asemenea împrejurare.

În viața de familie n-a avut noroc. Prima soție i-a murit după o naștere, la numai 24 de ani. A doua soție, cu care a avut patru copii, a murit din greșeala unui confrate medic: acesta i-a dat stricnină, în loc de chinină, pentru o banală durere de cap. Carlo a devenit cînd regele Carol întîi i-a acordat cetățenia română, Carol. Carol Davila. El e demult în istorie, ca întemeietor al sistemului medical românesc. Istorie în care n-a avut loc confratele lui care a greșit sticluța, administrînd otravă în loc de leac.

Așa cum n-o să aibă loc în vreo istorie ministrul sănătății Vlad Voiculescu. Poate ar fi intrat, dacă s-ar fi ocupat în continuare de copiii bolnavi de cancer, la fundația sa Magic Camp. Dar Voiculescu a condus pentru o vreme sistemul medical din România. Nu spun că l-ar fi otrăvit. Unii intră în istorie, pentru că istoria îi vrea. Alții o forțează. Cei dintr-o a treia categorie nici nu sînt chemați și nici nu-și fac loc, pentru că nu sînt în stare. Chiar dacă au fost o vreme cineva, tot istoria îi îngroapă, la fel de repede cum i-a scos din anonimat. Cum e și cu Vlad Voiculescu, din Brănești – Dîmbovița.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK