Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat marți seara semnarea unei completări la acordul de coaliție, menită să îmbunătățească mecanismul de funcționare a acesteia. Documentul poate fi consultat aici.

„Cei ce au pariat că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”, a spus Orban, care susține că partenerii din coaliție sunt preocupați de guvernare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că acordul la care s-a ajuns va duce la creșterea performanței de guvernare.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„După două zile de discuții serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, o completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să după la creșterea încrederii în parteneri, să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției și în mod evident, să crească performanța de guvernare”, a anunțat președintele PNL la finalul discuțiilor de marți seara.

Liderul liberal consideră că alianța funcționează

„Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a asigura o bună guvernare României și de a pune în practică programul de guvernare, pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și, de asemenea, să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor români”, a precizat Ludovic Orban.

Coaliția a depășit o situație delicată. După două zile deloc simple am reușit să avem o completare a acordului de coaliție. Pandemia și vaccinarea constituie prioritatea guvernului”, a spus Dan Barna.

„Așa cum am spus, această coaliție nu are alternativă și mă bucur că am ajuns la un consens. În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, ci vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente ”, a spus Kelemen Hunor.

„De mâine vom avea un ministru al Sănătății care va prelua un portofoliu dificil și va avea susținerea noastră”, a spus premierul Florin Cîțu.

Principalele prevederi din actul adițional la Acordul de Guvernare

Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier, arată actul adițional convenit de liderii coaliției merți seara.

Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Printre prioritățile asumate la nivelul Coaliției se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătății, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

Alte priorități sunt operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție, un calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum și înființarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Transparența este o regulă, nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale. Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.