• În ţările în care cazurile au scăzut în ultimele luni, vaccinurile au salvat vieţi
  • În UK, ratele cazurilor, internările în spitale şi decesele au scăzut constant
  • Vaccinul este eficient și împotriva tulpinii britanice

Vaccinarea funcţionează. Asta dovedeşte Financial Times care a analizat datele dintr-un studiu comparativ din cinci ţări. Deşi infecţiile sunt la un nivel record, vieţile sunt salvate în ţările cu programe eficiente de imunizare.

Care sunt efectele vaccinării

Efectele se văd cel mai bine în Marea Britanie. Englezii au prioritizat bătrânii la vaccinare şi acum numărul cazurilor de Covid, la cei care au mai mult de 80 de ani, a scăzut cu 80%.

Şi în Franţa se văd foarte bine diferenţele. Chiar dacă a început greu, campania de vaccinare de la ei are efecte în rândul bătrânilor care au fost primii vaccinaţi.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Vedem că, cel puţin deocamdată, vaccinul îi vine de hac tulpinii britanice, cea mai răspândită variantă a coronavirusului de până acum. Şi nu doar serurile care sunt aprobate în Uniunea Europeană şi-au dovedit eficacitatea.

În Chile, unde al treilea val a făcut ravagii, campania s-a bazat pe serul chinezesc de la Sinovac. Toate aceste date strânse de jurnaliştii de la Financial Times arată de ce este important să ne vaccinăm. La noi, ultimele studii ne arată că românii sunt reținuți când vine vorba de vaccinare.

Care este situaţia în cele cinci ţări analizate în studiu

Israelul este cel mai aproape de finalul pandemiei. Iar Marea Britanie este următoarea care se apropie de lumina de la capătul tunelului.

Campaniile de vaccinare din ambele ţări au fost un succes, au reuşit să imunizeze o mare pate din populaţie. Şi în Franţa vaccinul funcţionează, au reuşit să împiedice al treilea val al pandemiei.

Cel mai sever test pentru vaccinuri a venit în Chile, unde a fost administrat serul de la Sinovac.

Acolo locurile ocupate la Terapie Intensivă s-au dublat mai mult în rândul tinerilor, în timp ce scad în rândul celor care au avut prioritate la vaccinare.

Multe ţări încă se mai confruntă pandemia

Multe ţări se luptă încă cu focare severe. Cea mai importantă dintre ele este India, care raportează în prezent peste 200.000 de cazuri noi pe zi.

Doar 8% din populaţie a primit cel puţin o doză până în prezent. În aceaşi situaţie se află şi America Latină unde numărul cazurilor noi de infectate este în creştere.

Per total, numărul de cazuri, spitalizările şi decesele au scăzut foarte mult din ianuarie, când au început să se vadă efectele vaccinării.

A scăzut şi numărul cazurilor, al spitalizărilor şi al deceselor, în rândul celor de peste 80 de ani şi a crescut la cei care au până în 70 de ani şi care au fost vaccinaţi mai târziu.

S-a dublat numărul celor care au până în 60 de ani şi au ajuns la Terapie Intensivă. Din păcate, şi numărul deceselor a crescut la această grupă de vârstă.