• O bucată foarte mare din racheta Long March-5B, care a transportat pe orbită modulul Tianhe, primul modul al stației spațiale chinezești, se va întoarce spre Pământ și va intra în atmosferă în mod necontrolat.
  • Specialiștii se tem că aceasta ar putea să cadă într-o zonă locuită.
  • Astrofizician: „Nu prea este de bine. ultima oară când au lansat o astfel de rachetă, au zburat în atmosferă bucăți de metal și mai multe clădiri de pe Coasta de Fildeș au fost afectate”.

O mare parte dintr-o racheta Long March-5B, care a transportat pe orbită primul modul al stației spațiale chinezești Tianhe, urmează să se întoarcă înspre Pământ și să intre în atmosferă în mod necontrolat, relatează The Guardian.

Racheta are o înălțime de 30 de metri și a fost lansată pe orbită pe 29 aprilie. Long March-5B ar urma să reintre în atmosferă, iar experții cataloghează întoarcerea ei drept „cea mai mare reintrare în atmosferă necontrolată care a avut loc vreodată”.

În același timp, specialiștii se tem că aceasta ar putea ateriza într-o zonă care este locuită.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Nu prea este de bine”, a sous Jonathan McDowell, astrofizician la Centru Astrofizic de la Universitatea Harvard.

„Ultima oară când au lansat o rachetă de tipul Long March-5B, au zburat în atmofseră bucăți de metal și mai multe clădiri de pe Coasta de Fildeș au fost afectate”, a adăugat astrofizicianul.

„Erau bucăți de metal enorme și au căzut pe pământ. Am fost foarte norocoși că oamenii nu au fost răniți”, a mai spus Jonathan McDowell.

În cursul zilei de marți, racheta orbita în jurul planetei Pământ cu o viteză de aproximativ 27.600 de kilometri pe oră la fiecare 90 de minute, la o altitudine de peste 300 de kilometri.

Astronomul Adrian Șonka, despre racheta Long March-5B: „Va intra în atmosferă între 9 și 10 mai”

Dacă vorbiți despre un asteroid care vine spre planeta noastră, este foarte greu de oprit. Trebuie să-l deviezi, nu ai cum să-l oprești. Ca să-l deviezi trebuie să-l descoperi cu mult timp înainte și ai nevoie de telescoape care studiază fiecare părticică de cer.

Când un obiect de acest tip vine înspre noi și îl descoperim cu o zi două sau cu o oră înainte, nu prea avem ce face. Putem să-i calculăm foarte vine traiectoria pentru a vedea unde cade.

NASA și oamenii de știință se tot chinuie să vadă cum pot devia ei un asteroid. Avem o mulțime de idei, dar niciuna nu a fost pusă în practică. Ceea ce e bine pentru că înseamnă că niciun asteroid nu a venit înspre noi. Dar este rău pentru că nu am testat și nu am făcut experimente.

O idee ar fi să-l vopsim în negru sau în alb, să punem o mică rachetă satelit lângă el care să-l atragă și să-i schimbăm traiectoria.

Chinezii își construiesc o stație spațială și au nevoie de cele mai mari rachete pentru a lansa module pe care să le asambleze acolo sus pe orbită.

Și acum au lansat o parte din stația lor spațială cu o rachetă mare, dar se pare că se rotește în jurul Pământului, nu haotic, dar nu mai poate fi controlată. Nu mai poate fi încetinită astfel încât să intre în atmosferă într-o zonă nepopulată.

Ea se rotește necontrolat și din cauza luminii Soarelui își schimbă traiectoria destul de des și poate intra în atmosferă mai devreme decât am calculat sau mai târziu.

Undeva între 9 și 10 mai va intra în atmosferă. Sunt șanse mari să cadă în Ocean. Nu știm unde cade. O observăm și vom afla înainte cu câteva ore, probabil”, a explicat Adrian Șonka la ȘTIU, pe Aleph News.