• Catedrala Mântuirii Neamului este o idee propusă inițial de regele Carol I.
  • Ideea construcției Catedralei a fost reluată după 1990, în vremea Patriarhului Teoctist.
  • Patriarhul Daniel a stabilit amplasamentul definitiv, de pe Calea 13 Septembrie.
  • Catedrala Mântuirii Neamului face față unui cutremur de gradul 9.
  • A fost un proiect controversat și peste hotare, după ce simularea construcției, deși securizată, a ajuns în presa din Canada și Australia, presa străină afirmând că are simboluri străine și că inițiatorii proiectului ar fi masoni.

Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai controversat proiect arhitectural din România.

Nu numai pentru că este o construcție impunătoare, cu turle care lucesc în soare și se pot vedea din orice colț al Capitalei, ci și pentru că este asociată cu un nume la fel de controversat în România: Patriarhul Daniel.

Catedrala Mântuirii Neamului are și propriul website, acolo unde se spune că „Numai cine slujește sau participă la momentele solemne liturgice și la ceremoniile bisericești din actuala Catedrală patriarhală cunoaște dificultățile pe care le creează lipsa acută de spațiu în desfășurarea normală a slujbelor religioase”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Invitat într-o emisiune Digi24, arhitectul Catedralei Mântuirii Neamului, Constantin Amâiei, a explicat că aceasta are o istorie lungă, ideea unei astfel de construcții fiind inițial propusă de regele Carol I.

„După 1990 s-a reluat ideea construirii Catedralei Neamului, iar patriarh era Patriarhul Teoctist. El a discutat cu Uniunea Arhitecților și cu Ordinul Arhitecților pentru a organiza mai multe concursuri în vederea construcției. Era un obiectiv foarte important”, a explicat Constantin Amâiei.

Patriarhul Daniel a schimbat regulile jocului

„Când a venit Patriarhul Daniel, acesta a schimbat regulile jocului. Pentru a nu mai avea astfel de eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile, el a zis astfel: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe Calea 13 Septembrie și l-a stabilit legal, cu acte”, a mai spus Constantin Amâiei.

Sursa Foto: Mediafax / Andreea Alexandru

Motivul pentru care Catedrala Mânturii Neamului este foarte înaltă

Arhitectul a explicat că aceasta trebuie să fie în contrast cu Casa Poporului. Din acest motiv, spune Constantin Amâiei, Catedrala este construită în poziție verticală, iar proporțiile sunt diferite.

„Catedrala fiind foarte înaltă, a fost practic înfiptă în pământ și chiar și la un cutremur de gradul 9 nu vor fi probleme”, a adăugat Constantin Amâiei.

Catedrala Mântuirii Neamului, proiect arhitectural controversat chiar și peste hotare

„Noi am făcut un film pe calculator, o simulare de uz intern, securizată. Cumva, a scăpat și în câteva minute a ajuns în Canada, Australia, la televiziuni și în tot felul de ziare neprietenoase cu proiectul. Am văzut numeroase critici: că am fi masoni, că avem simboluri străine, că e foarte tradițională și că ar trebui ca în secolul XXI să fie altfel. Și sunt convins că unii dintre ei au dreptate. Probabil că dacă vorbim despre concept, ar fi trebuit să fie mai modern, deși tradiția contează cât mai mult în cazul acesta”, a mai spus Constantin Amâiei.

Arhitectul a mai spus că proiectul s-a vrut a fi cât mai apropiat de „ceea ce este în mentalul colectiv o biserică”.