• Assadolah Assadi a fost condamnat în februarie 2021 pentru organizarea unui atac terorist din anul 2018
  • Diplomatul a plănuit bombardarea unui miting al iranienilor aflați în exil în Franța
  • Teheranul consideră că Belgia a încălcat dreptul internațional prin această sentință

Diplomatul iranian, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru planificarea unui atac cu bombă în Franța, a anunțat că își va ispăși pedeapsa și a lansat un apel în Belgia, relatează Reuters. Autoritățile belgiene au declarat că se vor opune oricărui posibil acord de schimb cu prizonieri occidentali, au spus avocații.

Assadolah Assadi a fost găsit vinovat de tentativă de terorism în februarie, după ce a plănuit bombardarea unui miting al iranienilor aflați în exil în Franța, organizat în 2018. A fost pentru prima dată când un oficial iranian a fost judecat pentru presupus terorism în Europa, de la revoluția Iranului din anul 1979.

Judecătorii au decis că imunitatea diplomatică pe care o are în calitate de consilier la ambasada Iranului la Viena nu îl protejează pe Assadi de acuzațiile de terorism.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

În hotărâre, curtea belgiană menționează că Assadi conducea o rețea de informații de stat. Diplomatul a cumpărat expolizibil pentru complotul de la Paris și l-a transportat cu un un avion care zbura din Iran către Austria, se arată în hotărârea judecătorilor.

Misiunea Iranului în UE a declarat că Belgia a încălcat dreptul internațional și că Teheranul își rezervă dreptul de a recurge la toate mecanismele legale.