• Brevetele de vaccin stârnesc discuții la nivel global.
  • Germania apără producătorii de vaccin.
  • Și China își dorește brevetele.

Lupta pentru brevetele de vaccin continuă. Asta după ce șeful Organizației Mondiale a Comerțului a recunoscut că sprijinul administrației americane de a renunța la regulile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-COVID va duce la reducerea inechității globale.

„Există mai mulți factori necesari pentru a rezolva problema inechității de acces. Pentru vaccinuri, terapie și diagnostic și OMC pot juca un rol în toate și joacă un rol. Una este reducerea restricțiilor și interdicțiilor la export, astfel încât lanțurile de aprovizionare să poată funcționa cu ușurință atât pentru produsele finale, cât și pentru materiile prime și consumabile. De asemenea, avem nevoie de personal instruit pentru producție. Atunci trebuie să creștem capacitatea de producție”, a declarat Kgozi Okonjo Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului.

În ciuda faptului că Ursula von der Leyen (foto), Emanuel Macron sau Vladimir Putin cer cedarea brevetelor, Germania apără producătorii de vaccin.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor. Guvernul federal stă în spatele obiectivului unei aprovizionări la nivel mondial de vaccinuri COVID-19, ceea ce este clar”, a reacționat Ulrike Demmer, purtător de cuvânt al guvernului german.

China a intrat în cursă

Și China și-ar dori brevetele. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez spune despre China că a fost în cooperare cu țările în curs de dezvoltare în domeniul transferului și co-producției tehnologice.

„De la izbucnirea pandemiei, China a susținut că vaccinurile sunt un bun public global și a întreprins acțiuni practice pentru a asigura accesibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare, inclusiv cooperarea cu țările în curs de dezvoltare în domeniul transferului de tehnologie și al coproducției. Vom continua să sprijinim toate acțiunile care facilitează accesul oportun și echitabil la vaccinuri în țările în curs de dezvoltare”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Riscurile nu sunt doar pentru companiile care au lucrat ani de zile la vaccin, ci şi pentru economia globală şi pentru sănătatea ta.

Radu Muștescu, profesor de economie: „ Ar fi un cadou, exact un Moş Crăciun care le oferă nişte patente, pe care altfel ar fi trebuit să le achiziţioneze pe bani serioşi şi pe care, cel mai probabil, asemnea producători concurenţi din alte ţări nu-i vor utiliza neapărat în producţia efectivă de vaccinuri anti-Covid. 37Va însemna scăderea peţurilor acestor vaccinuri, dar, în acelaşi timp, există şi un efect poate mai puţin dezirabil, acela că, pe măsură ce se lărgeşte gama de prodcători de vaccinuri, s-ar putea să apară şi soluţii medicale mai puţin calitative”.