• Premierul merge la Bruxelles pentru negocieri pe PNRR.
  • În primii doi ani după integrarea în UE, România a atras zero fonduri.
  • Polonia a stabilit mai multe recorduri de atragere de fonduri, în ultimii 17 ani.

Premierul pleacă săptămâna aceasta la Bruxelles, unde negociază Planul Național de Redresare și Reziliență. E încrezător că vom obține toate cele 30 de miliarde de euro.

Florin Cîțu: „Soluția pe care o avem acum este unn PNRR de succes. Să atragem cei 29,9 miliarde și vă spun că se poate. Și eu cred că vom fi printre singurele țări din Uniunea Europeană care vor atrage toți acești bani”.

Dacă noi suntem codașii Europei la capitolul fonduri europene, îți spun cine excelează: Polonia. În momentul aderării, Polonia era considerată una dintre cele mai slab dezvoltate țări din Uniunea Europeană. În câțiva ani, Polonia a rupt ritmul, iar în 2007 a stabilit și un record de absorbție a fondurilor europene – 100%. Pentru perioada 2014 – 2020, Polonia a negociat o sumă record: 105,8 miliarde de euro.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Dacă ne raportăm la ultima perioadă de programare, 2014-2020, vom observa că Polonia ocuă locul 2, după Estonia, iar România este în coada clasamentului. Noi nu vrem să învățăm. Nu suntem obișnuiți să învățăm, să preluam lucrurile bune”, a declarat Flori Grigoraș, consultant.

Polonia a luat dăuă măsuri esențiale

Polonia s-a pregătit temeinic înca din preaderare pentru a pune mâna pe banii europeni. A luat două măsuri esențiale: reforma administrativă și pregătirea experților în proiecate și fonduri europene.

În 2007, a primit chiar și un premiu de performanță. 10% din suma alocată în 2007, pentru că a atras 110% din fonduri. În primii doi ani de la aderare, România a luat zero bani europeni, iar în cel de-al treilea an, am atras sub 1% din sumele disponibile.

România a rămas și acum la stadiul de experiment și acomodare. De la un an la altul, absorbim un procent tot mai mic din fondurile europene.

„Cazul polonez este un model de succes. 1.20 + 1.33 Au avut oameni foarte bine pregătiți. Stucturile administrative au fost immune la schimbările de guvern”, a adăugat Flori Grigoraș.

România și Polonia au făcut schimburi comerciale și investiții reciproce de 7 miliarde de euro, anul trecut. Cele două state sunt partenere și în proiectul Rail-2-sea: Un coridor feroviar de 3.600 de kilometri, care leagă Marea Baltică de Marea Neagră.