• Sesizările transmise de DLAF săptămâna trecută pe 2 dintre proiectele cu fonduri europene din „scandalul Barna”, în care beneficiar a fost CJ Alba, au fost primite ieri de DNA și sunt în procecedură de înregistrare și repartizare.
  • Pe un alt proiect cu fonduri europene, în care beneficiar a fost firma care i-a aparținut lui Dan Barna, DLAF nu a terminat verificările.
  • Un dosar penal din același scandal, clasat în 2019 de DNA Alba și redeschis de DNA Central în același an, este în continuare ținut de DNA Central cu urmărire penală „in rem”, fără suspecți și fără inculpați.

La solicitarea de astăzi a Mediafax, DNA a răspuns că ieri, 10 mai 2021, a primit „2 sesizări formulate de instituția la care faceți referire (n.r DLAF) și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene”.

„Cele 2 documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, arată DNA.

Un alt dosar penal din „Scandalul Barna” este cel cu nr.38/P/2018 al DNA Alba, înregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În urma scandalului din 2019, din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, un răspuns oficial al DNA arăta că pe 28 octombrie 2019, Mădălina Scarlat, pe atunci procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, a dispus infirmarea în întregime  a ordonanței de clasare (dosar disjuns din 171/P/2019), redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză.

Pe 1 noiembrie 2019, DNA anunța oficial că în acest dosar a fost începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (”in rem”) și se afla în lucru pe rolul DNA.

Pe 11 mai 2021, solicitată de Mediafax să răspundă ce soluție a dat în dosar, DNA comunică același lucru ca și în 2019: „dosarul la care faceți referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”.

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat zilele trecute controlul privind modul în care au fost implementate 3 proiecte europene finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Este vorba de proiectele „Punți comunitare”, „SES-am Deschide-te!” și „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” în care beneficiar a fost Consiliul Județean Alba.

DLAF a comunicat astăzi Mediafax că în privința proiectelor „Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te!” a găsit indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, pe 05.05.2021, a transmis documentele Secției a II-a a DNA.

În acest caz, DLAF arată că a constatat că sunt implicate 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

În privința celui de-al 3-lea proiect verificat- „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” , DLAF nu a găsit indicii de natură penală.

Al 4-lea proiect numit„Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparținut lui Dan Barna și soției sale, Olga Totolici, verificările DLAF sunt încă în curs.

DNA, răspuns către Sorina Matei:

rasp 643 by Tatiana Beleuţă