• Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă Show.
  • Valeriu Gheorghiță: Pe 29 – 30 mai, Agenția Europeană a Medicamentului va emite autorizare pentru copiii cu vârste de 12 – 15 ani.
  • Valeriu Gheorghiță: Ținta de 10.4 milioane este echivalentă cu imunitatea de grup. Avem nevoie să diminuăm circulația virusului. În România, avem de 2-5 ori mai multe persoane care nu știu că au trecut prin boală.

Valeriu Gheorghiță spune că vaccinarea în România nu s-a finalizat, având în vedere că există o reducere a numărului de persoane vaccinate cu prima doză.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID afirmă că ne aflăm în segmentul de populație ezitantă sau în segmentul celor care nu au găsit momentul potrivit pentru vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

„Pe 29 – 30 mai, Agenția Europeană a Medicamentului va emite autorizare pentru copiii cu vârste de 12 – 15 ani. Vorbim despre aceleași reacții adverse găsite și la cei de peste 16 ani. Nu s-a identificat nicio reacție adversă atipică. Comisia ia act de această recomandare, definește autorizarea, se traduce prospectul în limba română și putem administra vaccinul”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Întrebat de ce șeful OMS solicită statelor să nu-și vaccineze copiii, ci să doneze dozele de vaccin, Valeriu Gheorghiță spune că această decizie ține de numărul de doze contractate, nu ține de un risc pe care l-ar putea întâmpina copiii.

„Pentru regiunea Europei, au fost contractate mai multe doze, încât putem asigura vaccinarea copiilor, dar putem să și donăm”, explică Valeriu Gheorghiță de ce România nu se află în situația expusă de șeful OMS.

„Ținta de 10.4 milioane este echivalentă cu imunitatea de grup. Avem nevoie să diminuăm circulația virusului. În România, avem de 2-5 ori mai multe persoane care nu știu că au trecut prin boală. Când avem o rată de incidență de 1 la mie, rata raportată era de 6 la mie, aveam de 6 ori mai mulți decât cei raportați. 35% dintre persoanele care au trecut prin boală au fost și vaccinate”, a spus Valeriu Gheorghiță.

De ce nu pot participa la unele activități persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2

„Prezența anticorpilor și numărul lor nu se corelează cu nivelul de protecție. La persoanele care trec prin infecția naturală apar mai multe tipuri de anticorpi. Cei vaccinați au doar Spike. Scăderea anticorpilor nu înseamnă scăderea nivelului de protecție”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cred că vorbim despre un acces destul de echitabil, în aer liber, de până la 1000 de persoane. S-a crescut de la 500 la 1000, persoane care au fie test negativ, fie au trecut prin boală în ultimele 3 luni, fie sunt vaccinate. De la acest nivel în sus, persoanele trebuie să fie vaccinate. Există riscul ca persoanele să fie purtătoare ale virusului”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.