Judecătoarea Andreea Ciucă este un critic asiduu al sistemului judiciar românesc. Pe fapte, nu pe vorbe. Cunoscător din interior al sistemului, Andreea Ciucă a fost, nu de puține ori, o voce incomodă pentru mulți procurori și judecători.

Magistratul a fost prezentă în emisiunea „Marius Tucă Show” și a discutat despre scandalul în care a fost implicată Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Chestiunea gravă a apărut odată cu concepția care a lăsat să facem dintr-o anume unitate de parchet a sistemului judiciar o vedetă. Nicio instanță și niciun parchet nu trebuie să fie privite în acest fel. Trebuie să ne facem cu toții datoria, indiferent dacă este vorba despre urmărire penal sau judecată. De ce spun vedetă?

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Pentru că în bilanțul DNA 2015, de exemplu, se făcea o apologie întreagă a activității extraordinare pe care această unitate de parchet avut-o și în același timp se făcea o critică așa muchie pe muchie a hotărârilor judecătorești de achitare. La acea vreme era vorba de 40 de hotărâri judecătorești de achitare în dosarele în care rechizitorii au fost făcute de DNA și în toate, potrivit raportului de bilanț, era vina judecătorului. Acesta a fost unul dintre declicuri”, a explicat judecătoarea.

Magistratul spune că nu SIIJ este problema, ci lipsa unei garanții că aceasta funcționează fără presiuni politice.

„Să vedem dacă SIIJ are garanții pentru a nu exista presiune politică asupra judecătorilor. Ce spun rapoartele MCV? Că la vârful parchetelor trebuie un sistem robust transparent. Noi nu ne-am legat de SIIJ. Nu putem trăi în lipsa unor garanții”, a mai spus Andreea Ciucă.