- Declarația de Independență a fost scrisă acum 245 de ani.
- UE critică absența normelor care să clarifice deciziile rețelelor Social Media.
- Premierul polonez: companiile Big Tech au luat loc regimurilor autoritare.
- Nici SUA, nici UE nu au trasat reguli precise pentru Social Media.
- Eduard Snowden, fost angajat NSA, este acum în Rusia, împreună cu familia.
Era 1776, când Thomas Jefferson, împreună cu „părinții fondatori ai Statelor Unite” scria: Toți oamenii sunt creați egali și sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printre care dreptul la viață, libertate și căutare a fericirii.
Advertisment
245 de ani mai târziu, Declarația de Independență stă încă în picioare și e model pentru o lume întreagă. Iar americanii sunt tare mândri de asta.
Carol Stadden, născută și crescută în Statele Unite îți explică. „Restul lumii se uită la Statele Unite ale Americii ca la patria libertății. Și eu chiar cred că SUA sunt prima țară din lume și motivul pentru care suntem atât de liberi este că Părinții Fondatori și-au bazat Constituția pe adevăruri care vin de la Dumnezeu.
Și acest adevăr arată că viața, libertatea și aspirația la fericire sunt daruri de la Dumnezeu. Și nu pot fi date sau luate de un om. Sau n-ar trebui să fie!”, a declarat Carol Stadden, cetățean american din Ohio.
Recomandări
„Media în America este foarte părtinitoare”
Ștefania Cotei e româncă, dar crede în aceleași principii. A studiat în State, la George University, s-a înrolat în Marina Militară și a lucrat ca ofițer vreme de 3 ani. A predat cursuri despre cultura americană în Brașov și acum și-a propus să se întoarcă în America pentru studiile de doctorat.
Chiar dacă știe că până și la mama democrației acasă libertatea de exprimare vine la pachet cu neajunsuri pe care americanii încă nu le depășesc.
Ștefania Cotei, absolvent studii în SUA: „Din cauza felului în care sunt informați, în care consumă media, de la Facebook, la TV, la ziare, nu au o idee completă a adevărului. Pentru că media în America este foarte părtinitoare”.
Dincolo de partizanatul mediatic, în 2021, America nu a reușit să rezolve o altă dilemă. Cât ia Guvernul din informațiile personale în numele siguranței colective? Eduard Snowden e americanul care a considerat că NSA s-a întins prea mult.
Că toată comunitatea de informații s-a transformat într-un Big Brother care nu protejează, ci urmărește și persecută. Pentru informațiile pe care le-a dezvăluit a fost condamnat. A fugit. Acum, e cetățean rus și speră la grațiere în Statele Unite.
„Oamenii în America știu să își ceară drepturile pentru că își cunosc drepturile”
„Cum aș putea să fiu președintele Statelor Unite ale Americii și să nu vorbesc despre încălcarea drepturilor omului? Spre deosebire de alte țări, inclusiv Rusia, noi suntem în mod unic produsul unei idei. Noi nu ne luăm drepturile de la Guvern. Le avem pentru că ne-am născut. Punct”, a reacționat Joe Biden, președintele SUA.
Totuși, America nu reușește să tranșeze nici cu marile companii tehnologice, ca Facebook și Google, care sunt limitele informațiilor personale ce pot fi strânse și cum se pot folosi acestea.
Nici bătălia pentru taxare justă nu e încheiată. Pentru americanul de rând, însă, e încă suficient că are la îndemână libertatea de a se opune.
„Ce mă impresionează pe mine în America este că oamenii sunt mult mai conștienți despre anumite probleme
în societate. Și vreau să îți dau exemplul rasismului. Oamenii în America știu să își ceară drepturile pentru că își cunosc drepturile”, a adăugat Ștefania Cotei.
Statele Unite rămân reper pentru democrație. Și cea mai importantă lecție că drepturile și libertățile fundamentale sunt un dat natural, dar păstrarea lor e o luptă de zi cu zi.
Partenerii noștri