- Daniel Lewis Lee, un susţinător al supremaţiei albilor, a fost condamnat la moarte în 1999, iar luni va fi protagonistul primei execuții federale după 17 ani.
- Decizia a fost luată după ce fusese amânată vineri la cererea membrilor familiei victimelor bărbatului.
- Un complet de apel a respins cererea rudelor victimelor deținutului de a amâna execuția pentru că epidemia de coronavirus îi împiedică să fie prezenți.
Un deținut federal, condamnat la moarte, va fi executat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, luni, dacă nu va interveni o modificare de ultimă oră, după ce, duminică, o Curte Federală de Apel a decis că Departamentul de Justiție poate efectua execuția conform planului, scrie The New York Times.
Advertisment
Daniel Lewis Lee, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea în 1996 a trei membri dintr-o familie din Indiana, printre care o fetiță de 8 ani. Rudele victimelor lui Lee au dat în judecată Departamentul de Justiție, susținând că nu pot călători în siguranță din cauza coronavirusului pentru a asista la execuție. Un judecător federal din Indiana, unde va avea loc execuția, suspendase planul vineri, dar Curtea de Apel a Statelor Unite a decis duminică faptul că execuția va avea loc.
Familia intenționează să facă apel la Curtea Supremă, care ar trebui să acționeze înainte de ora 16.00 luni pentru a opri execuția. Ba mai mult, câteva rude ale victimelor lui Lee, chiar cei care au intentat procesul, au solicitat departamentului de Justiție să-i modifice pedeapsa deținutului – să facă închisoare pe viață.
Recomandări
„Este foarte frustrant să vezi cum guvernul american se grăbește să îl omoare pe Danny Lee, după ce nu a existat o execuție în 17 ani. Drepturile rudelor victimelor ucise (de a fi prezente la execuție – n.r.) sunt încălcate“, a spus Baker Kurrus, avocatul familiei.
Justiția americană permite judecarea în tribunale federale, naționale și tribunale statale, locale. Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele.
La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003. Tribunalele federale pronunţă rar pedepse cu moartea. În prezent, 62 de deţinuţi au sentinţe federale la condamnare la moarte.
- Ești gata să te îndulcești? Chocolate Saga te așteaptă să guști delicatesele
- Europa e îngrijorată de alegerile din România: Cu cine va vota diaspora
- Prețurile în cartierele de lux din București sunt în creștere. De ce vor o locuință în aceste zone
- Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
- Vântul face prăpăd în România. Ce drumuri au fost închise
Partenerii noștri