• Un magnat imobiliar a fost condamnat la moarte în Vietnam după cel mai mare proces de fraudă din istoria țării.
  • De la începutul anului 2018 și până în octombrie 2022, când statul a salvat SCB după o fugă la depozitele sale, Lan și-a însușit sume mari prin aranjarea de împrumuturi ilegale către companii fantomă.
  • Lan nu a pledat vinovată și nu a arătat remușcări”, a declarat luna trecută ziarul Thanh Nien.

Un magnat imobiliar a fost condamnat la moarte în Vietnam după cel mai mare proces de fraudă din istoria țării, scrie Sky News.

Truong My Lan a fost condamnat joi de un tribunal din Ho Chi Minh City, după ce a fost găsit vinovată de deturnare de fonduri, mită și încălcări ale normelor bancare, în urma unui proces care a durat o lună, a anunțat presa de stat.

Președintele companiei Van Thinh Phat (VTP), în vârstă de 67 de ani, a fost acuzat de fraude în valoare de 12,5 miliarde de dolari – aproape 3% din PIB-ul țării în 2022. Lan și complicii săi au fost acuzați că au controlat ilegal Banca Comercială pe Acțiuni din Saigon (SCB) între 2012 și 2022 pentru a sifona fonduri prin mii de companii fantomă și prin plata de mită către oficiali guvernamentali.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

De la începutul anului 2018 și până în octombrie 2022, când statul a salvat SCB după o fugă la depozitele sale, Lan și-a însușit sume mari prin aranjarea de împrumuturi ilegale către companii fantomă, au declarat anchetatorii. Începutul procesului a figurat în mod proeminent în mass-media de stat, care a prezentat imagini și filmări cu Lan în sala de judecată, înconjurat de zeci de ofițeri de poliție.

Lan nu a pledat vinovată și nu a arătat remușcări”

Lan nu a pledat vinovată și nu a arătat remușcări”, a declarat luna trecută ziarul Thanh Nien, citând procurorii, care au cerut pedeapsa cu moartea pentru acuzația de delapidare. Consecințele sunt extrem de grave și ireparabile și, prin urmare, trebuie să existe o pedeapsă strictă pentru Truong My Lan și să o îndepărteze din societate”, a adăugat acesta.

Sentința aspră s-a datorat gravității cazului, instanța afirmând că Lan s-a aflat la conducerea unei întreprinderi criminale orchestrate și sofisticate care a avut consecințe grave – fără posibilitatea recuperării banilor, a relatat joi presa de stat VnExpress.

Vom continua să luptăm pentru a vedea ce putem face”, a declarat un membru al familiei pentru agenția de știri Reuters, vorbind sub protecția anonimatului. Înainte de pronunțarea verdictului, el a declarat că Lan va face apel împotriva sentinței.

Citește și