• OpenAI și Meta se pregătesc să lanseze modele A.I. cu raționament și planificare.
  • Noile modele A.I. aduc un avans și vor să înlocuiască funcțiile umane în diverse domenii.
  • Raționamentul este esențial pentru modelele A.I., spun directorii de la OpenAI și Meta.

OpenAI şi Meta sunt pe punctul de a lansa noi modele A.I. dotate cu raționament și capabile să planifice, paşi esenţiali pentru a obţine o cogniţie supraumană de natură artificială, raportează Financial Times.

Care este, de fapt, obiectivul acestor noi modele

Obiectivul principal e de a ajunge la o Inteligență Artificială generală, care poate raționa și planifica, înlocuind funcțiile umane în diverse domenii, inclusiv în asistența virtuală și generarea de conținut. Aceste actualizări fac parte dintr-un val de noi modele lingvistice mari, lansate în acest an, inclusiv Llama 3 de la Meta și GPT-5 de la OpenAI.

Meta intenționează să integreze noile modele AI în aplicații precum WhatsApp și ochelarii săi inteligenți Ray-Ban. Sam Altman și Mark Zuckerberg subliniază importanța adăugării capacităților de raționament și planificare în aceste modele, pentru a permite abordarea unor sarcini mai complexe și pentru a îmbunătăți performanța în diverse domenii.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Aceste modele sunt văzute ca fiind capabile să anticipeze consecințele acțiunilor și să prezică rezultatele într-un mod mai sofisticat, contribuind la realizarea unei inteligențe artificiale mai generale și mai umane. Totuși, cercetătorii recunosc că sistemele AI actuale încă se confruntă cu dificultăți în rezolvarea unor probleme și în menținerea informațiilor pe termen lung, făcând astfel, cum le numesc ei: „greșeli stupide”.

Obiectivul final este de a crea agenți A.I. capabili să planifice și să rezolve sarcini complexe, de la organizarea unei călătorii la repararea unui obiect defect, cu o înțelegere detaliată a contextului și a necesităților tale.

Citește și