• Femeia din Texas acuzată de crimă pentru auto-administrarea unui avort a dat în judecată procurorii de la granița SUA-Mexic pentru punerea în mișcare a cazului penal, care ulterior a fost abandonat.
  • Lizelle Gonzalez solicită un milion de dolari în daune, susținând că a suferit prejudicii din cauza arestării și a expunerii mediatic.
  • Procurorul districtual care a inițiat acuzațiile a fost amendat și disciplinat de Baroul statului Texas, acceptând o suspendare a licenței și o amendă de 1.250 de dolari.

O femeie din Texas, care a fost acuzată de crimă pentru că și-a administrat singură un avort și a petrecut două nopți în închisoare, a dat în judecată procurorii de la granița dintre SUA și Mexic care au pus în mișcare cazul penal înainte ca acesta să fie ulterior abandonat, scrie The Guardian.

Procesul intentat joi de Lizelle Gonzalez la o instanță federală vine la o lună după ce Baroul statului Texas a amendat și disciplinat procurorul districtual din comitatul rural Starr din cauza cazului din 2022, când Gonzalez a fost acuzată de crimă în „moartea unei persoane prin autoprovocarea unui avort”.

În conformitate cu restricțiile privind avortul din Texas și din alte state, femeile care solicită avorturi sunt scutite de acuzații penale.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Procesul susține că Gonzalez a suferit un prejudiciu în urma arestării și a acoperirii mediatice ulterioare. Ea solicită daune de un milion de dolari.

„Rezidența acțiunilor ilegale și neconstituționale ale pârâților au schimbat pentru totdeauna viața reclamantului”, se arată în proces.

Procurorul județului Starr, Gocha Ramirez, a declarat vineri că nu i s-a comunicat încă procesul și a refuzat să comenteze. Judecătorul județului Starr, Eloy Vera, cel mai înalt oficial ales al județului, a refuzat să comenteze.

Potrivit procesului, Gonzalez era însărcinată în 19 săptămâni când a folosit misoprostol, unul dintre cele două medicamente folosite în avorturi cu medicamente. Misoprostolul este, de asemenea, utilizat pentru a trata ulcerul gastric.

După ce a luat pastilele, Gonzalez a primit un examen obstetrical la camera de urgență a unui spital și a fost externat cu dureri abdominale. Ea a revenit cu sângerare a doua zi și un examen nu a găsit nicio bătăi ale inimii fetale. Medicii au efectuat o operație cezariană pentru a naște un copil mort.

Procesul susține că spitalul a încălcat drepturile la confidențialitate ale pacientului atunci când au raportat avortul la biroul procurorului districtual, care apoi a efectuat propria investigație și a prezentat o acuzație de crimă împotriva lui Gonzalez.

Cecilia Garza, un avocat al lui Gonzalez, a declarat că procurorii au urmărit un rechizitoriu, în ciuda faptului că o femeie care primește un avort este scutită de o acuzație de crimă prin legea statului.

Ramirez a anunțat că acuzațiile vor fi renunțate la doar câteva zile după arestarea lui Gonzalez, dar nu înainte ca aceasta să fi petrecut două nopți în închisoare și să fie identificată pe nume drept suspectă de crimă.

În februarie, Ramirez a fost de acord să plătească o amendă de 1.250 de dolari și să-și rețină licența într-o suspendare aprobată timp de 12 luni într-un acord încheiat cu baroul de stat din Texas. El a declarat la acea vreme pentru Associated Press că a „făcut o greșeală” și a fost de acord cu pedeapsa, deoarece i-a permis biroului său să continue și lui să continue urmărirea cauzelor.

Citește și