• Malta renunţă la interzicerea călătoriilor pentru persoanele nevaccinate, dar impune carantină.
  • Malta anunţase că străinii care nu sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului nu vor mai putea avea acces în țară.
  • Decizia a fost criticată de Comisia Europeană.

Guvernul Maltei a revenit, pe fondul criticilor, asupra deciziei controversate de a interzice accesul străinilor care nu sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului, dar va impune carantină, în contextul criticilor Uniunii Europene, conform postului BFMTV.

„Persoanele care vin în Malta fără a avea certificat de vaccinare vor fi obligate să stea o perioadă în carantină”, a anunţat Guvernul Maltei. Nu este clar cât va fi durata carantinei.

Guvernul Maltei anunţase că străinii care nu sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului nu vor mai putea avea acces pe teritoriul maltez începând de miercuri.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Decizia controversată a fost criticată de Comisia Europeană. „Deciziile trebuie să fie proporţionate şi nediscriminatorii. Avem preocupări că aceste măsuri riscă să fie discriminatorii în raport cu persoanele care nu sunt vaccinate în totalitate„, avertizase Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Malta, stat membru al Uniunii Europene, riscă să fie vizată de o procedură de sancţionare şi din cauza actualei decizii, privind impunerea carantinei persoanelor nevaccinate. Libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor UE. În contextul pandemiei, UE a adoptat, temporar, Certificatul Covid-19, care poate demonstra vaccinarea, vindecarea de coronavirus sau rezultatul negativ al unui test.

Comisia Europeană a stabilit în mod clar că acest certificat „nu este o precondiţie pentru libertatea de circulaţie, un drept fundamental în UE”. Astfel, Guvernul Maltei va fi obligat să se conformeze utilizării Certificatului Covid-19 în cazul cetăţenilor UE, iar pentru persoanele care nu îl deţin, poate impune condiţii speciale, spre exemplu carantină, dar nu poate opri niciun cetăţean european să intre în Malta.