• Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost mușcat de un șobolan.
  • Incidentul s-a întâmplat în zona parcului Grădina Icoanei din Capitală.
  • Medicii avertizează că șobolanii transmit boli infecțioase grave.
  • Primăria reacționează: deratizarea e în plină desfășurare.

Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost mușcat de un șobolan pe stradă, în buricul târgului cum s-ar spune, în zona Parcului Grădina Icoanei. A ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș unde a primit tratament antirabic, antitetanos și antibiotice. Nu a rămas internat, are doar o rană la picior.

Medicii avertizează că șobolanii transmit boli infecțioase grave

„În situația despre care vorbim, este o plagă mușcată, dar foarte ușoară la nivelul piciorului, la nivelul halucelui drept mai exact. Nu a rămas spitalizat, nu avea nevoie; s-au luat măsurile profilactice care se iau în astfel de situații, însemnând toaleta plăgii, profilaxia antibiotică, profilaxia prin vaccinarea anti-tetanică și anti-rabică, lucrurile care se fac în mod specific și în momentul în care e o mușcatură de câine sau de pisica, da. Mai important de atât este de gândit contextul. Noi am mai avut mușcături de șobolan, dar în general lucrurile astea se întâmplau în mediul rural. Să se întâmple în capitală și în centru este o situație neobișnuită, cel puțin spus.

Și trebuie să ne gândim că această mușcătură de șobolan poate să ducă la transmiterea multor boli infecțioase grave. Vorbim și de rabie, vorbim de leptospiroză, vorbim și de alte infecții virale, vă dau exemplu infecția cu hantavirus, au fost astfel de cazuri de curând. Sunt lucruri care categoric se pot întâmpla atunci când igiena este precară, atunci când regulile care duc la respectarea sau la menținerea igienei nu sunt cele potrivite. Sunt rare. Sunt rare astfel de situații și vă spuneam că sunt cu atât mai rare dacă vorbim de orașe, de capitală. Mediul rural, mă rog, e o altă discuție, acolo riscul este categoric mai mare. Dar în astfel de situații, cum vorbim acum, sunt extrem de rare“, explică Adrian Marinescu, medic infecționist Matei Balș.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Ce spune primăria

În ceea ce privește tratamentele de deratizare, acestea sunt în plină desfășurare pe spațiile verzi din proprietatea PMB, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională).

Nicușor Dan anunța pe 8 iunie că a început dezinsecția și deratizarea în București, cu o întârziere de peste 2 luni.

Compania Municipală Eco Igienizare București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon 0752.041.898 (dispecerat 24h/24h), unde aceștia pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția posibilelor focare de infestare în Capitală.