- Noile date indică faptul că tinerii pot răspândi COVID mai ușor decât se credea până acum.
- Copiii care au mai puțin de doi ani nu au încă opțiunea de a beneficia de un vaccin împotriva COVID-19.
- Există mai multe măsuri concrete pe care părinții le pot lua pentru a crea un mediu sigur pentru copiii mici.
Având în vedere că varianta Delta este în creștere, iar noile date indică faptul că tinerii pot răspândi COVID mai ușor decât se credea până acum, mulți părinți care au bebeluși și copii mici au acum întrebări cu privire la modul în care își pot proteja cât mai bine copiii.
Advertisment
Copiii care au mai puțin de doi ani nu pot purta în siguranță o mască și nu au încă opțiunea de a beneficia de un vaccin împotriva COVID-19. Ei nu pot decide singuri unde merg, cu cine sunt în preajmă sau ce se află în mediul lor, acest lucru este lăsat la latitudinea unui părinte sau a unei persoane care are grijă de ei să decidă pentru ei.
Oamenii de știință continuă să afle mai multe despre riscul și transmiterea COVID-19 în rândul copiilor mai mici de doi ani. Vestea bună este că, chiar și atunci când aceștia se îmbolnăvesc de COVID, se pare că este mai puțin probabil ca ei să se îmbolnăvească grav în comparație cu adulții. Și există mai multe măsuri concrete pe care părinții le pot lua pentru a crea un mediu sigur pentru copiii mici, relatează ABC News.
Recomandări
Vaccinează-te
Foarte des, copiii care sunt spitalizați cu COVID-19 trăiesc în familii în care părinții nu sunt vaccinați, a declarat Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație pentru Vaccinuri și profesor de pediatrie în cadrul Diviziei de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia.
„Este întotdeauna tragic când copiii se îmbolnăvesc de COVID-19”, a declarat Offit. „Anul acesta, aceste povești sunt mai tragice pentru că pot fi prevenite”.
Asigură-te că toți cei din jurul copilului tău sunt vaccinați
Copiii mici nu sunt încă apți pentru a fi vaccinați, dar dacă fiecare persoană din jurul lor ar fi vaccinată, s-ar crea o protecție împotriva virusului. Limitarea numărului de persoane pe care le întâlneşti și care nu sunt vaccinate poate ajuta la crearea unui mediu mai sigur pentru tine și familia ta, care va oferi apoi o anumită protecție pentru copilul nevaccinat.
Acest lucru poate fi foarte greu de făcut, mai ales dacă locuieşti într-o comunitate în mare parte nevaccinată, dar merită să iei în considerare riscul pe care COVID-19 îl poate reprezenta pentru copilul tău. De asemenea, poate fi imboldul de care unii oameni au nevoie pentru a se vaccina și ei.
Vaccinează-te dacă eşti însărcinată sau dacă alăptezi
Vaccinurile sunt acum recomandate pentru persoanele însărcinate, după ce un studiu a arătat că administrarea unui vaccin COVID-19 în timpul sarcinii este sigură pentru părinte și copil. Între timp, noi cercetări indică faptul că mamele ar putea transmite copilului anticorpii împotriva COVID-19.
Anticorpii sunt o parte a sistemului nostru imunitar care ne ajută să recunoaștem și să luptăm împotriva infecțiilor. Atunci când o femeie este însărcinată, unii anticorpi pot traversa placenta și se găsesc în sângele bebelușilor până la câteva luni după ce aceștia se nasc. Anticorpii pot fi, de asemenea, transmişi prin laptele matern.
Acest tip de protecție prin anticorpi pentru bebeluși se numește „imunitate pasivă”. Sistemul imunitar al bebelușului tău nu va fi capabil să își producă proprii anticorpi din ceea ce este transmis prin placentă sau prin laptele matern, dar experții spun că fiecare bucățică contează, iar o anumită protecție este probabil mai bună decât nimic.
Distanțarea socială și purtarea măştii în public
Atunci când tu și copilul tău mic vă aflați în public, poate fi imposibil să știi dacă cei din jurul tău sunt vaccinați. Încearcă să păstrezi o distanță de siguranță față de ceilalți și poartă o mască, mai ales în zonele interioare unde pot fi multe persoane nevaccinate.
Dacă bebelușul este în cărucior, o pătură poate fi așezată peste el, dar asigură-te că acest lucru se face numai atunci când căruciorul este la vedere, iar pătura nu trebuie să atingă copilul. Dacă poți, găsește o bonă de încredere, vaccinată, dacă ai nevoie de o noapte sau de o zi liberă, astfel încât să nu fii nevoită să-ți iei copilul mai vulnerabil cu tine, în special la activități precum mesele în interior, care prezintă un risc mai mare de expunere la COVID-19.
Toată lumea trebuie să se spele pe mâini
De fiecare dată când cineva din exterior îți vizitează casa, asigură-te că primul lucru pe care îl atinge este apa și săpunul pentru a-și spăla mâinile, mai ales înainte de a atinge copilul tău. De fapt, pediatrii recomandă acest lucru pe tot parcursul anului, cu sau fără pandemie, în orice casă în care se află un copil mai mic de doi ani. Este o modalitate ușoară de a preveni răspândirea multor boli infecțioase care pot fi grave pentru copiii mici.
Partenerii noștri