• Social-democrații sunt ironici la adresa ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu, pentru gafele făcute joi.
  • Dan Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor.
  • PSD „taxează” și afirmația referitoare la inflația de 5%.

Social-democrații sunt ironici la adresa ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu (foto), pentru gafele făcute joi, imediat după preluarea mandatului: „Când ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite. #NotaPatru #MinistrulHabarNam”.

„Când ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite. Dan Vîlceanu susține că nu există creștere economică fără ‘un puseu inflaționist’. În 2015, economia a crescut cu 3,9%, iar inflația a fost negativă (-0,9%)”, transmit social-democrații într-o postare pe Facebook.

PSD „taxează” și afirmația referitoare la inflația de 5%.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

„Dan Vîlceanu: inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ‘estimare’ a BNR. INS a anunțat o rată a inflației de 5%, acum o săptămână. #NotaPatru #MinistrulHabarNam”, potrivit postării PSD. Dan Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor.

„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să ţină cont de faptul că informaţiile statistice oficiale, publicate săptămâna trecută, arată o inflaţie de 5%.

BNR anticipează o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu. Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent.

Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.

În 2015, creşterea economică a fost de 3,9%, iar în anul următor de 4,8%.