• Guvernul polonez i-a solicitat președintelui Andrzej Duda să declare starea de urgență la frontiera cu Belarus.
  • Planul de 30 de zile al guvernului polonez cuprinde, de altfel, părți din regiunile Podlaskie și Lubelskie.
  • Polonia a început săptămâna trecută să lucreze la construirea unei bariere de sârmă ghimpată la granița cu Belarus.

Guvernul polonez i-a solicitat președintelui Andrzej Duda să declare starea de urgență de-a lungul unor porțiuni de la granița Poloniei cu Belarus, invocând un aflux de migranți despre care Varșovia și aliații săi din UE consideră că este încurajat și ajutat de administrația de la Minsk.

„Trebuie să oprim aceste acțiuni hibride agresive, care se desfășoară conform unui scenariu scris la Minsk și la mâna protectorilor domnului Lukașenka”, a afirmat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, în timpul unei conferințe la Varșovia, la 31 august.

Planul de 30 de zile, care ar cuprinde, de altfel, părți din regiunile Podlaskie și Lubelskie, va fi probabil aprobat de Duda, un apropiat al partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Măsuri restrictive asupra străinilor

Luând cuvântul alături de Morawiecki, ministrul de interne Mariusz Kaminski a declarat că starea de urgență va avea un impact minim asupra cetățenilor, dar va impune măsuri restrictive asupra străinilor pe o rază de 3 kilometri de la frontieră.

Polonia a început săptămâna trecută să lucreze la construirea unei bariere de sârmă ghimpată la granița cu Belarus, în efortul de a opri fluxul de migranți, care provin în majoritate din Irak și Afganistan, de pe teritoriul Belarusului. Din august 2020, când Lukașenko, președintele Belarusului, și-a declarat victoria în alegerile despre care oponenții săi și țările occidentale spun că au fost fraudate pentru a-i acorda un al șaselea mandat prezidențial, relațiile dintre Occident și Belarus s-au deteriorat.

De mai bine de trei săptămâni, peste 30 de refugiați au fost blocați la graniță între gărzile înarmate din Belarus pe de o parte și poliția poloneză înarmată pe de altă parte.