• Șefii de stat din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia s-au întrunit sâmbătă ca să condamne Belarusul.
  • În decursul ultimelor săptămâni, Lituania a semnalat o creștere accentuată a numărului de treceri ilegale ale frontierei cu Belarus.
  • Mai mult de 30 de migranți au fost observați stând cu cortul în pădurile din zonă graniței cu Polonia.

Șefii de stat ai Poloniei, Lituaniei, Estoniei și Letoniei s-au întrunit sâmbătă la Varșovia pentru a reproșa regimului de la Minsk că le permite migranților să pătrundă clandestin în Uniunea Europeană prin intermediul granițelor țării sale, transmite Reuters.

„Toate statele membre ale Uniunii Europene au datoria de a proteja frontierele și de a opri intrările ilegale”, se arată într-un comunicat al executivului polonez.

Lituania a înregistrat în cursul ultimelor săptămâni o intensificare a numărului de treceri ilegale a granițelor cu Belarus, autoritățile de la Vilnius acuzând Minskul că aduce migranți din alte țări cu avionul și îi distribuie în UE.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Polonia a învinuit Belarusul că ar fi trimis un volum tot mai ridicat de migranți dincolo de frontieră, ca o răzbunare față de hotărârea Varșoviei de a-i asigura azil politic Krystsinei Tsimanouskaya, o atletă din Belarus care a refuzat să se mai întoarcă în țară imediat după Jocurile Olimpice desfășurate la Tokyo.

Autoritățile din Belarus nu au dat un răspuns prompt la o invitație pentru a comenta respectivele acuzații. Cu toate acestea, organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au reproșat guvernului polonez că a refuzat să-i găzduiască pe migranți și că nu le-a furnizat un tratament medical corespunzător celor aflați la această frontieră.

În conformitate cu un raport al videoconferinței transmis de către Cancelaria prim-ministrului Poloniei, toți migranții clandestini au fost bine supravegheați și ajutați. „Este important să subliniem că cei care au trecut într-adevăr granița sunt îngrijiți în locații speciale în acest scop”, se precizează în comunicat.

Conform unor surse din mass-media poloneză, peste 30 de migranți au stat în pădure în apropierea cătunului Usnarz Gorne, la hotarul Poloniei cu Belarus, pentru mai bine de două săptămâni.

După cum arată materialul transmis de canalul de televiziune privat TVN, gărzile de frontieră ale Poloniei au fost observate în timp ce întindeau sârmă ghimpată de-a lungul frontierei. Aproximativ 1.000 de militari au fost desfășurați la granița cu Belarus, de către Polonia.

Poliția de frontieră din Polonia a afirmat vineri, într-un tweet, că a solicitat autorităților din Belarus să intervină de trei ori și că Belarus a răspuns că va face acest lucru, însă nu a acționat.

În același timp, circa 260 de oameni care au părăsit Afganistanul au fost transportați cu avionul în Polonia în aceste zile, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al prim-ministrului polonez, Michal Dworczyk, care a discutat cu agenția de presă PAP.