• O ceartă majoră a izbucnit între liderii talibanilor, la doar câteva zile după ce au înființat un nou guvern în Afganistan, relatează BBC citând declarații ale unor oficiali talibani de rang înalt.
  • Susținătorii a două facțiuni rivale s-ar fi încăierat la palatul prezidențial din Kabul.

Cearta dintre liderii talibani ar fi pornit de la cine a făcut cel mai mult pentru a asigura victoria în relația cu SUA, însă au existat și nemulțumiri cu privire la modul în care a fost împărțită puterea în noul guvern.

Talibanii au negat în mod oficial aceste informații.

Gruparea a preluat controlul Afganistanului luna trecută, iar de atunci a declarat țara un „emirat islamic”. Noul lor cabinet interimar este format în întregime din bărbați și este alcătuit din înalte personalități talibane, unele dintre ele fiind cunoscute pentru atacurile asupra forțelor americane din ultimele două decenii.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Disputa a ieșit la iveală după ce mollahul Abdul Ghani Baradar, un cofondator al talibanilor, a dispărut din peisaj timp de câteva zile.

O sursă talibană a declarat pentru BBC Pashto că Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani – ministrul pentru refugiați și o figură proeminentă în cadrul rețelei militante Haqqani – au avut un schimb de cuvinte dure, în timp ce adepții lor se băteau între ei în apropiere.

Diplomație vs. forță – un alt motiv de ceartă între talibani

Un membru taliban de rang înalt cu sediul în Qatar și o persoană care are legătură cu cei implicați au confirmat, de asemenea, că a avut loc o ceartă la sfârșitul săptămânii trecute.

Sursele au declarat că cearta a izbucnit deoarece Abdul Ghani Baradar, noul viceprim-ministru, era nemulțumit de structura guvernului interimar.

Cearta ar fi pornit, de asemenea, de la diviziunile legate de cine din cadrul talibanilor ar trebui să-și asume meritele pentru victoria lor în Afganistan.

Se pare că Baradar consideră că accentul ar trebui pus pe diplomația desfășurată de oameni ca el, în timp ce membrii grupului Haqqani – care este condus de una dintre cele mai înalte figuri talibane – și susținătorii lor spun că aceasta a fost obținută prin luptă.

Abdul Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american, având o conversație telefonică cu Donald Trump în 2020. Înainte de aceasta, el a semnat acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane în numele talibanilor.

Puternica rețea Haqqani este asociată cu unele dintre cele mai violente atacuri care au avut loc în Afganistan împotriva forțelor afgane și a aliaților lor occidentali în ultimii ani. Grupul este desemnat de SUA drept organizație teroristă.

Liderul său, Sirajuddin Haqqani, este ministrul de interne în noul guvern.

Speculații că Abdul Ghani Baradar a murit

Zvonurile privind o cădere în dizgrație s-au răspândit încă de la sfârșitul săptămânii trecute, când Baradar – una dintre cele mai cunoscute fețe ale talibanilor – a dispărut din peisajul public. Pe rețelele de socializare s-a speculat că acesta ar fi murit.

Surse talibane au declarat pentru BBC că Baradar a părăsit Kabul și a călătorit în Kandahar, în urma disputei.

Într-o înregistrare audio în care se presupune că ar fi fost Baradar, publicată luni, cofondatorul taliban a spus că a fost „plecat în călătorii”. „Oriunde mă aflu în acest moment, suntem cu toții bine”, a spus el.

Talibanii au susținut că nu a existat nicio ceartă și că Baradar este în siguranță, dar au lansat declarații contradictorii cu privire la ceea ce face în prezent. Un purtător de cuvânt a declarat că Baradar a plecat la Kandahar pentru a se întâlni cu liderul suprem al talibanilor, dar ulterior a declarat pentru BBC Pashto că era „obosit și dorea să se odihnească”.

Există însă motive de îndoială. În 2015, grupul a recunoscut că a ascuns moartea liderului lor fondator, mollahul Omar, timp de peste doi ani, timp în care a continuat să facă declarații în numele acestuia.

Surse au declarat pentru BBC că Baradar ar urma să se întoarcă la Kabul și ar putea apărea în fața camerei de filmat pentru a nega că a avut loc vreo ceartă.

Rămân speculații cu privire la comandantul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut niciodată în public. El este responsabil de afacerile politice, militare și religioase ale talibanilor.

Între timp, ministrul de externe interimar al Afganistanului a cerut marți donatorilor internaționali să reia ajutorul, afirmând că comunitatea internațională nu ar trebui să politizeze asistența.

Luni, peste 1 miliard de dolari (720 de milioane de lire sterline) au fost promise pentru această țară, în urma avertismentelor Organizației Națiunilor Unite cu privire la o „catastrofă iminentă”.