• S-a înregistrat o creștere cu 75% a numărului de persoane care s-au adresat serviciilor de sănătate mintală și care au semnalat primul episod ce pare a fi de psihoză.
  • Psihoza poate presupune să vezi sau să auzi lucruri (halucinații) și să dezvolți credințe care nu se bazează pe realitate (iluzii).
  • Poate fi un simptom al bolilor mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia severă, dar psihozele pot fi, de asemenea, unice, potențial declanșate de o experiență traumatică, stres extrem sau abuz de droguri și alcool.

Cazurile de psihoză au crescut în ultimii doi ani în Anglia, după ce un număr din ce în ce mai mare de oameni se confruntă cu halucinații și gândire delirantă pe fondul stresului cauzat pandemiei, scrie The Guardian.

Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 75% a numărului de persoane care s-au adresat serviciilor de sănătate mintală și care au semnalat primul episod ce pare a fi de psihoză, între aprilie 2019 și aprilie 2021, arată datele NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK)

Creșterea a continuat pe tot parcursul verii, cu 12.655 de cazuri raportate în iulie 2021, ascensiunea fiind de 53% față de iulie 2019, când 8.252 de oameni au semnalat aceste simptome.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

O mare parte din creștere a fost observată în ultimul an, după primul lockdown, potrivit datelor analizate de organizația caritabilă Rethink Mental Illness. Peste 13.000 de sesizări au fost făcute în mai 2021, față de luna mai 2020, când au existat 7.813 sesizări.

Organizația de caritate solicită guvernului să investească mai mult în prevenția cazurilor de psihoze, pentru a preveni deteriorarea sănătății mintale a oamenilor, ce poate necesita un tratament ulterior ce se întinde pe parcursul mai multor ani.

Conform sursei citate, statisticile oferă unele dintre primele dovezi concrete care indică nivelurile de suferință cu care se confruntă populația în timpul pandemiei.

Un studiu la începutul acestei luni a constatat că anxietatea și depresia din întreaga lume au crescut dramatic în 2020, cu aproximativ 76 milioane de cazuri suplimentare de anxietate și 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră decât era estimat, înainte ca pandemia să lovească întreaga lume. Femeile și tinerii au fost cei mai afectați, au spus cercetătorii.

Psihoza poate presupune să vezi sau să auzi lucruri (halucinații) și să dezvolți credințe care nu se bazează pe realitate (iluzii), care pot fi extrem de dureroase. Poate fi un simptom al bolilor mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia severă, dar psihozele pot fi, de asemenea, unice, potențial declanșate de o experiență traumatică, stres extrem sau abuz de droguri și alcool.

Brian Dow, directorul executiv adjunct al Rethink Mental Illness, a declarat: „Psihoza poate avea un impact devastator asupra vieții oamenilor. Accesul rapid la tratament este vital pentru a preveni deteriorarea ulterioară a sănătății mintale a oamenilor, care ar putea ave anevoie ani de zile pentru a-și reveni.

Având în vedere că aceste semne de psihoză apar de obicei la adulții tineri, această creștere abruptă ridică îngrijorări suplimentare cu privire la presiunile cu care s-au confruntat generațiile tinere în timpul pandemiei”.