UPDATE 19.15. Oana Țoiu – aviz negativ

Oana Ţoiu, propusă de Cioloș ca ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit și ea aviz nefavorabil.

UPDATE 16.55. Alte trei avize negative

Dragoș Pîslaru, propunerea pentru Ministerul Finanțelor, Stelian Ion, propunerea pentru Ministerul Justiției și Mihai Goțiu, propunerea pentru Ministerul Mediului, au primit avize negative.

UPDATE 15.40. Claudiu Năsui a primit și el aviz negativ de la comisiile de specialitate

Ministrul propus de Dacian Cioloș pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a primit aviz negativ de la comisiile de specialitate.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

UPDATE 14.15. Cristian Ghinea, Cristina Prună și Alin Stoica, aviz negativ

Cristian Ghinea, propunerea pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristina Prună, propunerea pentru Ministerul Energiei, și fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica, propus pentru Ministerul de Interne, au fost respinși la votul comisiilor de specialitate din Parlament.

UPDATE 13.10. Cătălin Drulă, propunerea lui Cioloș pentru Ministerul Transporturilor, avizat pozitiv, pentru că avizul negativ nu a întrunit numărul necesar de voturi

Cătălin Drulă a primit următoarele voturi: 8 „împotrivă”, 7 abțineri și 12 „pentru” aviz negativ. Totuși, deși numărul voturilor pentru avizarea negativă era mai mare, el a primit aviz pozitiv, pentru că nu a fost îndeplinită procedura. Mai exact, nu au fost voturi suficiente voturi pentru avizul negativ, dar nici pentru unul pozitiv.

UPDATE 12.18. Dan Barna, aviz negativ

Dan Barna, propunerea lui Dacian Cioloș pentru portofoliul de la Ministerul Afacerilor Externe a primit aviz genativ în Parlament.

Comisiile pentru politică externă și pentru comunitatile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și Senat au dat marți, după audieri, aviz negativ pentru Dan Barna, propus ministrul de Externe.

Avizul a fost adoptat cu 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 10 abțineri.

UPDATE 12.00. Aviz negativ și pentru propunerile de la Cercetare și Apărare

Propunerea USR pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Monica Berescu, și propunerea pentru Ministerul Apărării, Nicu Fălcoi, au a primit aviz negativ în comisiile de specialitate.

UPDATE 11.15. Aviz negativ în comisii pentru ministrul Tineretului și ministrul Culturii

Primii doi miniștri audiați în comisiile parlamentare, Tudor Pop – propus ministru al Tineretului și Sportului și Iulia Popovici – propusă pentru Ministerul Culturii, au primit aviz negativ.

Primul aviz negativ în comisia parlamentare l-a primit Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului.

Pop a avut 9 voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 4 abțineri.

De asemenea, Iulia Popovici, ministrul propus la Cultură, a primit 4 voturi pentru, 9 împotrivă și 7 abţineri, avizul fiind negativ.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marți au loc audierile celor propuși de Dacian Cioloș să ocupe funcțiile de miniștri. Miercuri urmează ca senatorii și deputații să acorde votul asupra întregului Guvern şi a programului de guvernare. Dacian Cioloș se bazează doar pe voturile celor 80 de parlamentari USR.

Audierea persoanelor care au fost propuse să ocupe funcţii de miniştri, de către comisiile specializate, are loc marţi, iar miercuri urmează să fie plenul reunit al Parlamentului, în care se va da votul asupra întregului Guvern şi a programului de guvernare.

Potrivit calendarului adoptat de coducerile celor două camere ale Legislativului, Iulia Popovici, propusă pentru MInisterul Culturii, va fi audiată prima în comisiile de specialitate, de la ora 10.00, iar Ioana Mihăilă, propunerea pentru Ministerul Sănătății, va fi ultima audiată. Ioanei MIhăilă i-au fost alocate două ore de audieri, între 18.30 și 20.30.

Senatorii și deputații vor da miercuri votul asupra întregului Guvern şi a programului de guvernare.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus luni, la Parlament, lista cu miniştri şi programul de guvernare.

Am depus astăzi o listă de miniştri pentru un Guvern monocolor, ancorat în structura politică a partidului, pentru că nu e momentul pentru un experiment. Am vrut să ne pregătim în aşa fel încât să fim gata, în cazul în care Guvernul va trece, să putem începe guvernarea fără alte complicaţii administrative. Avem nevoie, în cazul în care acest Guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile. Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă. Avem nevoie de un Executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poată să acţioneze imediat”, a afirmat Cioloş.

Dacian Cioloș se bazează doar pe voturile celor 80 de parlamentari USR. Liderii celorlalte partide parlamentare au anunțat că nu susțin învestirea Cabinetului Dacian Cioloș.

Lista Guvernului

  • Prim-ministru – Dacian Cioloș
  • Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru
  • Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica
  • Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu
  • Ministerul Justiției – Stelian Ion
  • Ministerul Apărării Naționale – Nicu Fălcoi
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu
  • Ministerul Energiei – Cristina Prună
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu
  • Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
  • Ministerul Culturii – Iulia Popovici
  • Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu
  • Ministerul Educației – Corina Atanasiu.