Un specialist a stabilit categoriile de persoane protejate în fața noii tulpini a virusului.

Epidemiologul român Octavian Jurma a stabilit categoriile de persoane protejate în fața Omicron, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. Jurma recomandă în continuare vaccinarea ca formă de protecție față de toate variantele virusului.

Specialistul român a analizat studiile realizate în lume și datele statistice pentru a realiza topul imunității față de Omicron. Jurma le-a împărțit în patru categorii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Categoriile de persoane protejate în fața tulpinii Omicron

  1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare
  2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare
  3. Imunitatea după schemă completă fără booster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare
  4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare

Octavian Jurma a mai spus că datele statistice confirmă studiile. Majoritatea celor spitalizați în Africa de Sud și în Danemarca nu sunt vaccinați. De aceea, în viziunea medicului singura soluție este vaccinarea anti-COVID.

„Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccineaza-te, dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul, dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te și dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID”, a precizat Jurma.

Până în prezent, în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta Omicron.