• NASA a lansat telescopul spațial James Webb în valoare de 10 miliarde de dolari.
  • Succesorul telescopului Hubble a decolat la bordul unei rachete de la baza de lansare a ESA din Guyana Franceză.
  • Descris de oamenii de știință drept o „mașină a timpului„, telescopul va permite astronomilor să studieze începuturile universului la scurt timp după Big Bang.

NASA a lansat telescopul spațial James Webb în valoare de 10 miliarde de dolari. Succesorul telescopului Hubble a decolat la bordul unei rachete de la baza de lansare a ESA din Guyana Franceză.

Cea mai ambițioasă și mai costisitoare sondă robotică construită vreodată, telescopul James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, a fost lansată în spațiu la bordul unei rachete europene gigantice.

Inginerii au raportat sâmbătă că observatorul – care a fost afectat de decenii de întârzieri și de depășiri uriașe ale costurilor – a funcționat perfect după ce a trecut prin cea mai tensionată operațiune de decolare din istoria explorării spațiale fără echipaj, relatează The Guardian.

Recomandări

CE REFORME VOR PARTIDELE
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

Va permite studiul universului la scurt timp după Big Bang

Descris de oamenii de știință drept o „mașină a timpului„, telescopul va permite astronomilor să studieze începuturile universului la scurt timp după Big Bang, în urmă cu 13,8 miliarde de ani, și să caute semne de planete care să susțină viața în propria noastră galaxie.

Am livrat un cadou de Crăciun umanității”, a declarat directorul general al Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher. „Cu acest telescop facem posibilă o nouă știință. A fost un moment special, plin de emoții, dar reușit în cele din urmă.” Acest punct de vedere a fost susținut de administratorul NASA, Bill Nelson. „Ne va oferi o mai bună înțelegere a universului nostru și a locului nostru în el: cine suntem, ce suntem, căutarea care este eternă.”

Telescopul James Webb și-a început călătoria în spațiu exact la ora 12.20 GMT, când au fost aprinse propulsoarele cu combustibil solid ale uriașului său lansator Ariane 5. Deasupra unei coloane de fum gros, racheta s-a înălțat deasupra pădurii tropicale care înconjoară centrul Esa din Kourou, Guyana Franceză, iar în decurs de un minut a dispărut în norii groși de deasupra.

James Webb, mai mare și mai complex decât Hubble

După 27 de minute de zbor cu motor, telescopul s-a separat de etajul superior al lansatorului său și a fost plasat exact pe traiectoria planificată. Manevra a fost întâmpinată cu aplauze tumultoase de către operatorii de zbor din Kourou. Oamenii de știință bucuroși – unii purtând pălării de Moș Crăciun – s-au îmbrățișat și au ridicat pancarte pe care scria „Bon Voyage Webb”.

Odată ajuns pe orbită, panourile solare ale telescopului au fost desfășurate, iar observatorul și-a început călătoria de un milion de kilometri către destinația sa finală, o regiune din spațiul cosmic unde poate fi menținut fix în aproximativ aceeași poziție pe cer. Camerele de luat vederi de pe etajul superior al rachetei au oferit o ultimă imagine a telescopului strălucitor înainte ca acesta să se îndrepte cu viteză spre spațiul îndepărtat.

Conceput ca înlocuitor al telescopului spațial Hubble – încă în funcțiune după lansarea sa din 1990 – telescopul James Webb este un instrument mult mai mare și mult mai complex, cu obiective mult mai ambițioase. Pentru început, acesta nu va studia partea vizibilă a spectrului electromagnetic – așa cum face Hubble și majoritatea telescoapelor terestre – ci doar radiațiile infraroșii. Prin urmare, a trebuit să fie dotat cu echipamente complexe de protecție și răcire pentru a ascunde instrumentele sale de radiațiile solare care, în caz contrar, ar putea declanșa semnale false.