În prima săptămînă a acestui nou an, intră în istorie două femei. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, de la Asociația ”Dăruiește viață” au anunțat că proiectul lor va fi gata, în vară, sau cel tîrziu în toamna anului 2022. Ele ne dăruiesc în acest an ceea ce niciun guvern al tranziției nu ne-a putut da: un spital nou. Un spital pentru copii, construit exclusiv din donații. Un spital deja gata, la roșu. Un spital cu nouă etaje, întins pe 12.000 de metri pătrați. Acum, prin donațiile a peste 350.000 de români și 5.600 de companii, care au adunat 30 de millioane de euro, încep să se realizeze dotările lui ultramoderne.
Advertisment
”Zidurile nu sunt suficiente pentru a face o schimbare în sistemul medical românesc. Sunt un prim pas important, dar nu e suficient. Ce facem de acum încolo, ce facem cu aceste ziduri?”, au spus înainte de sărbători Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, de la Asociația Dăruiește Viață. Zidurile noii clădiri, înălțate în curtea spitalului ”Marie Curie” din București sînt doar începutul. Deși clădirea spitalului este practic gata, el trebuie populat cu oameni și administrat. Odată intrat în sistemul medical din România, nereformat, greoi, inuman de birocratic, e posibil ca spitalul să nu mai dăruiască viață, ci diagnostice și hîrtii.
Cele două femei care au ridicat un spital cu nouă etaje, ceea ce niciun guvern de după 1989 n-a reușit, spun modest că zidurile lor nu ajung. ”E nevoie și de construcția unei noi mentalități. Aici șantierul e mai complicat și de mai lungă durată. Dar e realizabil”. Dacă Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu spun asta, așa și trebuie să fie. Că-i place sau nu statului, pînă și funcționarii lui cei mai obtuzi trebuie să-și recunoască propria neputință, în fața celor doamnelor care au intrat în istorie, cu spitalul lor de nouă etaje. Nu cu birouri pentru funcționari, ci cu paturi, pentru copiii bolnavi. Dar mai ales o nouă mentalitate, care arată că statul ar face bine să ia exemplu de la cetățenii săi.
Recomandări
Partenerii noștri